Liturghie baptismală arhierească la Parohia Bărcu-Goșmani

18 Aprilie 2017

În a treia zi după Paște, în Săptămâna Luminată, credincioșii parohiei cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – din localitatea Bărcu - Goșmani, comuna Români, Protopopiatul Buhuși, s-au bucurat de prezența IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, Întâistătătorul Eparhiei Romanului și Bacăului, care a oficiat Sfânta Liturghie și botezul pruncului Matei, fiul doamnei Elena Ursache-Stoica, redactor șef la Radio Trinitas.

Marți, 18 aprilie a.c., a treia zi după Paște, a fost una cu totul specială pentru comunitatea ortodoxă din Parohia Bărcu - Goșmani, comuna Români din Protopopiatul Buhuși. La primele ore din zi, Arhipăstorul Romanului și Bacăului a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în cadrul acesteia fiind oficiat botezul fiului doamnei Elena Ursache-Stoica, redactor șef la Radio Trinitas. Alături de Ierarh a slujit un sobor de preoți coordonat de PC Pr. Vasile Cozma, protopop al protoieriei Buhuși.

În cadrul slujbei, Ierarhul a adresat un cuvânt emoționant pentru credincioși, evidențiind puterea pe care Hristos Domnul Istoriei o dă celor credincioși și fideli ortodoxiei.

,,Puterea pe care o dă Hristos, prin Înviere, celor ce vor crede în El, constă în primul rând în a învinge păcatul, aşa cum şi puterea Lui pe pământ a constat în primul rând în a ţine în frâu afectele, ca să nu devină păcate. Acest lucru îl deducem din faptul că Hristos a îndumnezeit trupul încă în cursul vieţii pământeşti, umplându-l de putere şi prin eforturile Lui de a se menţine curat. Hristos n-a suportat Învierea ca un obiect, ci a fost, împreună cu Tatăl, subiect al ei. Căci El Însuşi a participat la biruirea morţii nu numai ca om, ci și ca Dumnezeu, exercitând puterea Sa de împărat”, a subliniat Părintele Arhiepiscop Ioachim.

Referitor la pericopa Evanghelică, Arhiepiscopul a subliniat faptul că fiecare creştin este un călător spre Împărăţia Cerurilor care se orientează după semnele prezenţei lui Dumnezeu: ,,Noi trăim autentic fiecare moment al prezenței lui Hristos pe o cale care este bornată de semne, și dacă urmărim semnele evident că ajungem acolo  unde trebuie. Mântuitorul a bornat calea vieții noastre cu semne ale dragostei Sale, numai că trebuie ca noi să le descoperim și să le ținem pentru a ajunge la finalitatea acestei călătorii. Pâinea euharistică pe care o avem, așa cum am făcut astăzi, este un semn autentic al prezenței Sale. Lumina de la Ierusalim este un semn dumnezeiesc, ca multe altele, prin care Dumnezeu comunică cu noi. Liturghia însă este cel mai important semn, unde Hristos este prezent real și substanțial.

La final, părintele paroh Gheorghe Ursache a mulțumit Ierarhului pentru dragostea și binecuvântarea oferite enoriașilor și familiei sale prin oficierea Sfintei Liturghii baptismale.

(Pr. Daniel Marari)