Liturghie arhierească și pomenire de patruzeci de zile pentru părintele Arsenie Voaideș

18 Martie 2018

La Mănăstirea „Schimbarea la Față” de la Berzunți, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit astăzi, 18 martie a.c, slujba Sfintei Liturghii și apoi rânduiala parastasului pentru părintele arhimandrit Arsenie Voaideș. Alături de ierarh au fost prezenți preoți și numeroși credincioși care au ținut să participe la parastasul oficiat pentru părintele „Arsenie duhovnicul și filantropul”, la împlinirea a patruzeci de zile de la nașterea sa în cer.

În Duminica a patra din Postul Sfintelor Paşti, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost prezent la Mănăstirea „Schimbarea la Față” de la Berzunți, din protopopiatul Onești. Aici, a oficiat alături de un sobor de preoți și în prezența a numeroși credincioși Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în cadrul căreia a hirotonit pe părintele diacon Vasile Leru întru preot pe seama bisericii mănăstirii.

În cuvântul de învățătură Ierarhul a îndemnat pe creștinii prezenți la urmarea și trăirea virtuților creștine.

Sfântul Ioan Scărarul ne descrie perspectiva vieții noastre pe acest pământ pe care ne mișcăm, viem și ne facem corvezile noastre cotidiene și împlinim pe cât este posibil virtuțile cele bune. Atâta timp cât pe această lume menții calea pe care ți-a indicat-o duhovnicul și biserica, înseamnă că nu te temi de nimeni și de nimic rău din această lume, pentru faptul că îți definește personalitatea ta în contextul mișcării.

După Liturghie a avut loc rânduiala Parastasului la împlinirea a patruzeci de zile de la mutarea la Cer a părintelui Arsenie Voaideș, fostul stareț al vetrei monahale de aici.

Chiriarhul a adresat și un cuvânt de mângâiere pentru fiii duhovnicești ai părintelui Arsenie.

Părintele Arsenie a arătat multora calea către Hristos, pentru că el trăia Liturghia și viața aceasta intens. Probabil că tocmai de aceea, asemenea unei lumânări s-a stins, pentru faptul că a ars mult și repede. El avea o energie cu totul aparte, pe care nu o poți găsi la alții decât la aceia pe care Dumnezeu i-a ales să fie căpetenie, părinte duhovnicesc și stâlp de foc care trece prin orice întuneric, prin orice primejdie. Pentru faptul că ați venit în număr atât de numeros este semn că nimeni nu îl scoate pe duhovnicul său din inima sa.

La final, la poarta mănăstirii fiecare creștin dintre cei prezenți a primit un pachet cu ofrande întru pomenirea marelui duhovnic Arsenie.