Liturghie arhierească la Roman în duminica a IV-a din Postul Paștelui

27 Martie 2017

În duminica a IV-a din Post (a Sfântului Ioan Scărarul), Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a săvârșit, la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. În cadrul acesteia au fost înălțate rugăciuni de pomenire pentru cel de-al treilea patriarh al României. Tot acum, a avut loc și o hirotonie întru preot pe seama parohiei Racova din protopopiatul Buhuși.

În data de 26 martie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit Sfânta Liturghie în străvechea Catedrală arhiepiscopală „Sfânta Parascheva” din Roman. În această duminică închinată Sfântului Ioan Scărarul, înaltul prelat a vorbit credincioșilor prezenți despre semnificațiile urcușului duhovnicesc în viața spirituală a rugătorului și despre mântuirea împlinită de creștinul contemporan în cadrul familiei. De asemenea, în cuvântul său, ierarhul a precizat faptul că acest eveniment anual stradal desfășurat simultan în mai multe orașe ale țării în după-amiaza zilei de Buna Vestire poate constitui o treaptă în plus în vederea câștigării dreptului la viață și a libertății de exprimare a românilor și a evidențiat simbolistica familiei în contextul Marșului pentru viață!

„Aseară, la Bacău, am văzut dinamismul Bisericii noastre Ortodoxe. Ca instituție, Biserica este de multe ori desconsiderată și ne întristează că mulți dintre oameni sunt influențați de diferite curente care circulă și care încearcă să minimalizeze misiunea ei. Această instituție divino-umană nu poate fi insensibilă la dificultățile oamenilor. Noi, în Biserică, suntem în permanență angajați în acest marș, în această procesiune, în acest pelerinaj către viață și astfel, către Hristos. El este consistența vieții și în El noțiunea de rău și de moarte nu există. Moartea este o trecere către altă etapă a vieții, către infinitul Lui Dumnezeu și ne dă perspectiva Învierii. Postul și rugăciunea sunt aripi și sunt puteri care se adaugă puterilor noastre slăbănoage și doar așa putem continua Calea către infinitul Lui Dumnezeu”, a precizat Înaltpreasfinția Sa.

Totodată, în cadrul Sfintei Liturghii arhierești, în contextul împlinirii, în această zi de duminică, 26 martie, a patruzeci de ani de ani de la trecerea în veșnicie a vrednicului patriarh Iustinian Marina, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a săvârșit și slujba de pomenire a acestui vrednic ierarh român. Aceata cu atât mai mult cu cât în perioada 1946-1947, ilustrul patriarh comemorat în acestă zi a fost episcop vicar al Mitropoliei Moldovei, purtând titulatura de Iustinian Vasluianul, acesta fiind și locțiitor, timp câteva luni, al scaunului vlădicesc de la Roman.

 Tot în cadrul liturgic, Înaltpreasfinţia Sa a hirotonit întru preot pe tânărul teolog Sebastian Florin Pescariu, pe seama parohiei Racova din protopopiatul Buhuși.

Răspunsurile la strană au fost oferite de corala “Paraschevi” a Catedralei Arhiepiscopale.

(Pr. Daniel Marari)