Liturghie arhierească la Parohia Lazaret cu prilejul hramului Sfântului Nectarie

Joi, 09 noiembrie 2023, în ziua prăznuirii Sfântului Nectarie al Eghinei, Parohia Lazaret și-a sărbătorit unul din cele zece hramuri, primul dintre acestea fiind Adormirea Maicii Domnului. Cu acest prilej, comunitatea s-a bucurat și de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, care a slujit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți coordonați de către părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, slujitor al parohiei.

Pe parcursul Sfintei Liturghii, credincioșii au avut prilejul de a aduce cinstire sfintelor moaște ale Sfântului Nectarie, care alături de alți sfinți se află printre cei care ocrotesc sfântul lăcaş băcăuan. La finalul slujbei, peste 400 de credincioși au luat parte la o agapă pusă la dispoziție de către parohie.

În cuvântul său, ierarhul a vorbit despre personalitatea sfinților și despre mărturisirea pe care a adus-o către Dumnezeu, la vremea sa, Sfântul Nectarie:

Am dorit ca astăzi să lăsăm pe Dumnezeu să vorbească de El însuși în noi, pentru faptul că atunci când te împărtășești cu Sfintele Taine te simți ușurat, pentru faptul că Hristos locuiește prin aceasta în noi. Atunci când ne închinăm unui sfânt, precum și Sfântului Nectarie, care este reprezentat pe icoană, trebuie să ne ducem dincolo de materie și să Îl cinstim pe Dumnezeu care și-a arătat puterea Sa prin sfințenia sfântului. Suntem în ziua de pomenire a unuia dintre marii sfinți contemporani ai noștri am putea spune, un sfânt care a trăit într-o perioadă tulbure a bisericii și care a știut să urmeze valorile chiar și atunci. Să rămânem atașați de cele duhovnicești și să nu lăsăm afectele trupești să prevaleze pe cele duhovnicești, așa după cum au arătat sfinții părinți.

Părintele protopop Eugen-Ciprian Ciuche a transmis credincioșilor programul zilelor viitoare în Parohia Lazaret și a subliniat bucuria pe care o aduc sfinții în această parohie:

Datorită binecuvântării acordate, am reușit ca la Parohia Lazaret să avem zece hramuri, prezențe ale Duhului Sfânt. Cu ajutorul lui Dumnezeu săptămâna aceasta vom prăznui sâmbătă, 11 noiembrie, pe Sfântul Mina și luni, 13 noiembrie pe Sfântul Ioan Gură de Aur, unde la fel biserica noastră va fi plină. De 12 ani slujim zilnic Sfânta Liturghie și săptămânal săvârșim acatistele acestor sfinți, adevărate oaze de binecuvântare la care credincioșii vin și le mulțumesc pentru ajutorul dat.