Liturghie arhierească în Duminica lăsatului sec de carne, la Roman

23 Februarie 2020

În duminica săptămânii a treia pregătitoare pentru Postul Mare numită Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi sau a lăsatului sec de carne IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la catedrala din Roman. În cadrul slujbei a săvârșit o hirotonie întru preot și a oferit cuvânt de învățătură.

Astăzi, 23 februarie 2020, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman.

Alături de Înaltpreasfinția Sa s-au aflat întru slujire părintele Arhimandrit Pimen Costea, Vicar eparhial, părintele Arhimandrit Serafim Huzdup, mare ecleziarh și soborul preoților slujitori ai acestui sfânt chivot mușatin.

Clericilor li s-au alăturat în rugăciune mulțime de credincioși din urbea romașcană.

Pericopa Evanghelică a fost tâlcuită de părintele protosinghel Gabriel Roșu, duhovnicul Liceului Teologic „Episcop Melchisedec Ștefănescu din Roman.

La momentul specific din Liturghie, Părintele Arhiepiscop Ioachim a oficiat hirotonia întru preot  a diaconului  Dragomir Nicușor Dănuț pe seama parohie Conțești, protopopiatul Sascut.

În cuvântul adresat, la final, creștinilor IPS Părinte Ioachim le-a explicat importanța egalității tuturor oamenilor în fața Tronului Preasfintei Treimi.

La judecata lui Hristos toți vom fi egali. De fapt, la Judecata din urmă fiecare suflet va fi salvat sau condamnat de propriile sale fapte așezate în Lumina lui Hristos. Deci nici șefii sau regii, președinții sau Sfinții Împărați, episcopii sau arhiereii nu pot fi demni de titlul lor, de responsabilitatea și misiunea lor, dacă nu odihnesc pe cei obosiți, nu îi îngrijesc pe cei bolnavi, nu îi pansează pe răniți și nu îi caută pe cei rătăciți.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Paraschevi” a Catedralei arhiepiscopale.

(pr. Daniel-Ionel Marari)