Liturghie arhierească în Duminica a 16-a după Rusalii, la Roman

07 Februarie 2021

Credincioșii romașcani s-au rugat în ziua de 7 februarie 2021, în Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Sărbătoarea Duminicii a XVI-a după Rusalii a fost încununată de Dumnezeiasca Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de preacuviosul părinte arhimandrit Pimen Costea, Vicar eparhial, și împreună cu un mic sobor de clerici.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către părintele arhimandrit Andrei Ioniță, exarh cultural, care a vorbit despre Pilda Talanților, ca daruri puse de Dumnezeu în om pentru dobândirea mântuirii, explicând că omul care a plecat departe și-a încredințat bunurile slugilor Sale, adică a dăruit darurile sale duhovnicești celor care au crezut în El, vorbind totodată și despre faptul că cei cinci talanți reprezintă darul celor cinci simțuri, adică perceperea celor exterioare; cei doi talanți simbolizează teoria și practica, iar talantul singur simbolizează doar teoria.

    La final, Ierarhul a adresat un cuvânt de încurajare vorbind despre înmulțirea talentelor puse de Dumnezeu în om pentru asemănarea cu El în perspectiva unei vieți curate trăite și asumate pe pământ pentru a dobândi Raiul promis de Hristos.

 De asemenea, în cadrul slujbei, ierarhul s-a rugat pentru încetarea pandemiei de coronavirus, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

    Mulți creștini au asistat la Sfânta Liturghie în fața bisericii. Astfel, au fost respectate îndrumările bisericești și regulile impuse de autorităţi în perioada stării de alertă.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala „Paraschevi” a Catedralei Arhiepiscopale din Roman. 

(pr. Daniel Marari)