Liturghie arhierească de sărbătoarea „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, la Roman

21 Noiembrie 2020

Cu prilejul sărbătorii „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, cunoscută în popor sub denumirea de „Ovidenia”, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim împreună cu un mic sobor de preoți și diaconi, a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Roman. 

La o săptămână după începerea postului închinat Nașterii Domnului, care este o perioadă de pregătire duhovnicească pentru întâlnirea cu Hristos în sălașul inimii noastre, Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea Maicii Domnului în Templul din Ierusalim, unde a fost adusă de către părinții Săi.

Astfel, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, această bucurie sfântă a sărbătorii închinate Maicii Domnului a umplut sufletul fiecărui creștin care a participat la Sfânta Liturghie alături de Chiriarhul locului, la cea mai mare sărbătoare a lunii noiembrie.

IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, în cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, a subliniat importanța serbării acesteia urmând exemplul curat și sfânt al Maicii Sale.

Astăzi Maica Domnului vine la Temlu, ea devenind Templu. Sărbătoarea de astăzi ne amintește de momentul din viața Fecioarei Maria în care sfinții săi părinți, Ioachim și Ana, au dus-o la Templul din Ierusalim, unde a trebuit să rămână pentru a se pregăti, spunem noi, pentru momentul unic al Buneivestiri, episod relatat în lucrarea apocrifă numită Protoevanghelia lui Iacov. Așadar, Fecioara, astăzi, intră în templu, însoțită de tinere fecioare purtând făclii aprinse și în cântarea îngerilor. Ea va rămâne aici pentru a învăța smerenia, răbdarea și ascultarea.

De asemenea, Ierarhul a subliniat importanța vieții în Hristos ca perspectivă a mântuirii oamenilor

Să fim fii ai Maicii Domnului și să luăm de la Dumnezeu, asemenea Ei, har peste har! Ea a mers ân tempul de la trei ani până la doisprezece ani, unde a stat acolo și sa rugat. Cu Dumnezeu intrăm ân comuniune în spațiul sacru al Bisericii. Iubiți credincioși vă rog să veniți în spațiul acesta sacru pentru a vă sfinți sufletele și trupurile voastre. Să ne pregătim cu tot ceea ce avem noi de împlinit în viața aceasta de creștini autentici. Fiți fiecare Templu al Duhului Sfânt! Trecem prin curce pentru a ne purifica și a fi capabili de a primi pe Hristos și în Liturghia de aici, dar și în cea cosmică! Să vă binecuvânteze Dumnezeu!

Răspunsurile la strană au fost date de membrii Coralei „Praschevi” a Catedralei Arhiepiscopale, care la final  au cântat și troparul Intrării în Biserică a Maicii Domnului, minunată sinteză a istoriei şi semnificaţie a acestei sărbători. (pr. Daniel-Ionel Marari)