„Libertate și comuniune în Hristos” la Parohia Păltinata

20 August 2016

Joi, 18 august 2016, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox, Parohia Păltinata din Protopopiatul Onești a avut ca invitaţi în cadrul activităţilor “Şcolii de vară”, 15 tineri instituţionalizaţi de la “Centrul Educativ” Târgu Ocna.

            Această acţiune a venit ca o continuare a campaniei desfăşurate de Parohia Păltinata „Dor de copilărie şi de libertate” care s-a integrat într-un proiect mai mare al Protoieriei Oneşti, din primăvara acestui an, mai exact: „Libertatea omului este partea divină din el – depinde de tine dacă vrei să o păstrezi”, care a avut ca parteneri Protoieria Oneşti, Centrul Educativ Tg. Ocna şi diferite şcoli gimnaziale şi licee de pe raza municipiului Oneşti, prin acesta urmărindu-se combaterea delincvenţei juvenile şi a abandonului şcolar.

            În parohie, minorii de la Centrul Educativ au fost întâmpinaţi de către copiii din Grupul de Cateheză cu zâmbetul pe buze şi cu toată deschiderea, s-au rugat, au cântat şi s-au jucat împreună. Activitatea a început cu o rugăciune înălţată lui Dumnezeu pentru uşurarea sentinţelor şi eliberarea tinerilor din centru. După ce au urmărit un scurt filmuleţ de prezentare cu activităţile desfăşurate de Parohia Păltinata, tinerii au făcut cunoştinţă, iar copiii au susţinut un scurt recital cu câteva dintre cântecele învăţate în cadrul “Şcolii de vară” din acest an. Au fost spuse poveşti de viaţă, s-au tras învăţături preţioase şi după ce au servit masa de prânz, au participat la diverse jocuri interactive sub îndrumarea preotului paroh Chircu Valentin, a cadrelor supraveghetoare de la centru şi a doamnei Raluca Maria Alupei, asistent social al Protoieriei Onești.  La sfârșitul acestei zile minunate nu au întârziat să apară și impresiile celor participanți.

  ”Și cu alte ocazii când am fost prezenți alături de copiii din Parohia Păltinată, minorii din Centru Educativ s-au simțit minunat. Gazdele noastre au știut cum să își manifeste dragostea față de invitații lor, iar sufletele copiilor noștri s-au încărcat de iubire și recunoștință, întărindu-le voința de a lupta  cu greutățile socității în care trăiesc și de a se pregăti sufletește pentru întoarcerea lor acasă.”(Director adjunct, Comisar Șef Otilia Târțoacă).  Cu toții au fost foarte încântați de activitate și au mărturisit că s-ar bucura să-i revadă cât mai curând, în libertate și buni cetățeni, pe tinerii de la „Centrul Educativ” Tg. Ocna.

(Raluca Maria Alupei - Asistent social Protopopiatul Onești)