Lecție de istorie românescă ținută de PS Episcop Ioachim Băcăuanul la biserica ”Sf. Dumitru” din Bacău

22 Ianuarie 2012

Reiterând faptul că noțiuni precum patriotism sau patriot nu trebuie să devină caduce, în ciuda vremurile pe care le trăim, Preasfinția Sa a adăugat ”Biserica a fost întotdeauna alături de popor și nu a fost niciodată insensibilă la suferințele acestui neam. Și acum vă îndemn, nu făcând zgomot, ci în spiritul credinței, să luptăm cu armele duhului ca neamul acesta să nu dispară. Iată ce frumos am ales noi, băcăuani, să serbăm unirea.

Sub semnul episcopului Melchisedec Ștefănescu, eruditul ierarh de la a cărui trecere în veșnicie se împlinesc 120 de ani, în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului au avut loc zilele acestea mai multe evenimente cultural-religioase, menite să reamintească importanța Unirii de la 1859. Începând de duminică, 22 ianuarie, și până marți, 24 ianuarie, la Roman și Bacău, dar și în alte orașe, prin rugăciuni, pomeniri, cântece patriotice și simpozioane, preoții și credincioșii acestei eparhii au luat parte la numeroase manifestări prilejuite de acest moment istoric.

Peste 1500 de băcăuani au participat duminică, 22 ianuarie, la slujba Vecerniei, oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți, la biserica ”Sf. Dumitru” din cartierul Narcisa. Evenimentul a fost începutul manifestărilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, prilejuite de serbarea a 153 de ani de la Unirea Principatelor Române.

După un impresionat concert de cântece patriotice românești susținut de corala ”Lumină lină” a preoților din Protopopiatul Bacău, în catedrala din cartierul Narcisa, PS Sa a ținut o adevărată lecție de istorie românescă, împletită cu teologia istoriei și cu teologie politică, spre încântarea și admirația tuturor celor prezenți.

Plecând de la originea neamului românesc, ”spune cronicarul că toți de la Râm ne tragem, iar eu socotesc că Râm, vine de la râuri, având pe meleagurile noastre multe râuri, între care trei ce curg în trei direcții diferite, izvorând din același munte, și vărsându-se toate, într-un sfârșit, în aceași fluviu”, PS Ioachim Băcăuanul a cuvântat despre unitatea Sfintei Treimi, ca model desăvârșit, și importanța comuniunii în sânul poporului român. Făcând o incursiune duhovnicească în trecutul acestui neam,  avându-l în atenție pe Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, Preasfinția Sa a amintit încă o dată faptul că poporul român este un popor aflat într-o continuă stare de jertfă, o stare pe care Biserica o trăiește în permanență. ”Sfânta Liturghie este în primul rând jerfă”, a precizat ierarhul, evidențiind calitățile multiple ale neamul românesc a cărui identitate nu se poate dezlipi de Biserică.

Reiterând faptul că noțiuni precum patriotism sau patriot nu trebuie să devină caduce, în ciuda vremurile pe care le trăim, Preasfinția Sa a adăugat ”Biserica a fost întotdeauna alături de popor și nu a fost niciodată insensibilă la suferințele acestui neam. Și acum vă îndemn, nu făcând zgomot, ci în spiritul credinței, să luptăm cu armele duhului ca neamul acesta să nu dispară. Iată ce frumos am ales noi, băcăuani, să serbăm unirea. Noi trebuie să cerem drepturile legale și sfinte ale poporului, să cerem ca patria și patriotismul să nu dispară”, a conchis Preasfințitul Ioachim după rugăciunile și cântecele românești ce-au răsunat la biserica Sf. Dimitrie.
 

La sfârșitul acestui impresionant moment de rugăciune și cântare, Preasfințitului Ioachim Băcăuanul i-a fost oferită Medalia ”20 de ani de la reînființarea Asociației Naționale ”Cultul eroilor”- România”, de către col. Ioan Valerian Timofte, președintele filialei Bacău a acestei asociații.