Laborator al Învierii la Spitalul „Prof. Dr. Eduard Apetrei” din Buhuși

Joi, 16 septembrie 2021, în ziua de pomenire a Sfintei Mare Mucenițe Eufimia, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Spitalul Orășenesc Buhuși a avut loc sfințirea paraclisului cu hramul „Sfântul Ierarh Nectarie” de către către  delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Exarhul cultural Arhim. Andrei Ioniță și protopopul misionar pr. Vasile Cozma.

Evenimentul a fost prefațat de săvârșirea Sfintei Liturghii la Biserica „Sf. Nicolae” din Buhuși de un sobor de preoți sub protia părintelui arhim. Andrei Ioniță, care în cuvântul de învățătură a vorbit despre medicamentul cel mai eficient care este Sfânta și Dumnezeiasca Euharistie, despre Sf. Evanghelist Luca, ocrotitorul medicilor, și despre personalitatea unui medic și de darul vindecării dăruit medicilor de Hristos prin mâna preotului și a episcopului. Biserica, numită de Sfântul Ioan Gură de aur „spital”, pentru că aici cel credincios avea parte de vindecarea totală, unde prin colaborarea dintre preot și medic se împlinește vindecarea sufletului și a trupului prin mijlocirea sfinților vindecători.

Biserica și însăși Creștinismul, Ortodoxia continuă să realizeze misiunea salvatoare, unde medicina uneori nu poate să facă ceva, Dumnezeu intervine prin bunătatea Sa, prin vindecare și prin restaurarea trupului și a sufletului. Dorința de vindecare prin Tainele Bisericii, prin farmacia duhovnicească pe care o găsim în Biserică și prin remediile pe care le găsim în spital prin purtarea de grijă a medicului. Boala și suferința nu sunt o certare a lui Dumnezeu, ci Dumnezeu măsoară și cercetează prin milostivirea Sa  față de oameni”, a mărturisit arhim. Andrei Ioniță.

După încheierea Sfintei Liturghii, soborul de preoții, împreună cu toți credincioșii prezenți au pornit în procesiune spre cimitirului central al orașului Buhuși, unde a avut loc slujba de sfințire a capelei mortuare închinată Sfântului Lazăr, construită la îndemnul și implicarea dlui primar Vasile Zaharia și a Consiliului local, alături de alți ctitori și binefăcători.

Punctul culminant al zilei a fost marcat de sfințirea paraclisului cu hramul „Sfântul Ierarh Nectarie” din cadrul Spitalului „Prof. Dr. Eduard Apetrei” din Buhuși. Lucrările de amenajare, pictare și înfrumusețare au început în anul 2019 la inițiativa dlui doctor Constantin Poiană, managerul spitalului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim și sub coordonarea pr. Vasile Cozma, paroh al Parohiei „Sf. Nicolae” din Buhuși și delegat al Înaltpreasfinției Sale ca protopop misionar. Efortul moral și financiar depus de cadrele medicale și de managerul dr. Constantin Poiană, cărora li s-au adăugat și alți credincioși, au ca scop existența unui spațiu al întâlnirii omului cu Dumnezeu în cadrul așezământului spitalicesc și pentru nevoile spirituale ale bolnavilor care își vor căuta alinare sufletească, alături de cea trupească.

            La sfârșit, părintele protopop misionar Vasile Cozma a dat citire deciziei de numire a pr. Constantin Pletosu și a săvârșit instalarea oficială a acestuia ca slujitor al paraclisului cu hramul „Sf. Nectarie Taumaturgul” de la Spitalul Orășenesc Buhuși.

            Părintele protopop misionar Vasile Cozma a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, părintelui exarh cultural, arhim. Andrei Ioniță, preoților participanți, dlui primar Vasile Zaharia, Consiliului local, dlui manager dr. Constantin Poiană, cadrelor medicale și tuturor celor care au contribuit la realizarea acestor mari deziderate spre slava lui Dumnezeu și folosul comunității buhușene. (pr. Mihai Macovei)