La ceas de sărbătoare cu fiii satului Parohiei Siliștea II

27 August 2019

În contextul „Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)” proclamat de Patriarhia Română, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, duminică, 25 august 2019, a avut loc pentru prima dată „Întâlnirea fiilor satului” din Parohia Siliștea II.

  •  

Prin grija părintelui paroh Untea Ovidiu, Biserica a chemat la sânul ei ca o mamă iubitoare, pe toți fiii satului risipiți în diferite colțuri ale țării.

Seria de activități a început cu slujba de Te Deum, urmat de slujba parastasului închinat eroilor satului la care au participat preoții din comuna Români, credincioșii satului și credincioși din alte localități.

A urmat depunerea de coroane din partea Parohiei Siliștea II, a Consiliului Local și a școlii din sat ca omagiu adus eroilor neamului.

Copiii coordonați de doamna învățătoare Maria Poenaru au prezentat un program artistic inedit, ce a purtat pe cei prezenți de-a lungul originii și istoriei acestui ținut. Vlăduț Amariei, nepot al satului a încântat auditoriul prin intonarea unor balade și cântece populare care au evidențiat tradițiile și istoria satului siliștean.

Ca mulțumire adusă Bisericii și Școlii satului tradițional românesc, preoților prezenți, cadrelor didactice, domnului primar și elevilor li s-a oferit diplome de onoare, trăistuțe țesute și cusute manual de gospodinele satului și icoane cu hramul bisericii parohiale, Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de părintele paroh Untea Ovidiu, care a evidențiat legătura dintre Biserică, Școală și satul românesc, dintre spiritualitate, cultură și tradiție.

A fost o experiență nouă și frumoasă pentru toți cei implicați, cărora le mulțumim, având convingerea că în anii ce vor urma fiii satului Siliștea se vor întoarce cu aceeași dragoste în vatra strămoșească și în Biserica lui Hristos.

(pr. Untea Ovidiu)