Jurnal de călătorie al tinerilor din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului la ITOM Moldova

27 August 2018

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, aproximativ 100 de tineri din zona canonic-administrativă a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului însoțiți de părintele Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial pentru catehizare la sectorul Cultural și de preotul Florin Blănaru din Protopopiatul Onești au participat la „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova” care a avut loc în perioada 24-26 august 2018 la Iași. Aici tinerii au participat la un frumos program liturgic, la seminarii pe tema libertății tinerilor, dar și la o amplă conferință susținută în seara zilei de 25 august de actorul Dan Puric, un apropiat al bisericii și un mare apărător al valorilor tradiției creștine.

În după amiaza zilei 24 septembrie a.c. la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman cei aproximativ 100 de tineri din ATOR Roman și ATOR Onești, precum și din numeroase parohii  din zona canonic administrativă a Eparhiei Romanului și Bacăului, s-au întâlnit cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care i-a binecuvântat și le-a oferit câteva sfaturi de suflete despre cum trebuie să își trăiască tinerețea cu responsabilitate și bună cuviință.

În seara aceleiași zile a avut loc în curtea catedralei mitropolitane din Iași festivitatea de deschidere a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Moldova (ITOM). Manifestarea a debutat cu o slujbă de Tedeum oficiată de PS Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în prezența Părintelui Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a numeroase oficialități centrale și locale, după care a urmat prezentarea delegațiilor participante. Fiecare dintre delegații a fost reprezentată de trei tineri îmbrăcați cu tricoul evenimentului, care au defilat ținând în mâini steagul ITOM, steagul țării din care vin și steagul eparhiei. În continuare a fost intonat imnul României de către tinerii participanți și apoi rugăciunea de seară.

Ziua de sâmbătă, 25 august, a implicat tinerii din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului în noi și frumoase activități. Aceștia au avut în program dezbateri pe tema libertății și responsabilității creștine, iar în după amiaza zilei a fost susținută în curtea Grădinii Palas o conferință de către actorul Dan Puric, cu tema: „Despre valorile care unesc un neam”, la aceasta participând și grupul eparhiei noastre alături de cei peste 1500 de tineri. La conferință s-au adăugat, de asemenea, foarte multe persoane din Iași și din alte localități moldave.

Ultima zi a evenimentului a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii de către Părintele Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de PS Părinte Antonie, Episcop de Bălți (Republica Moldova), de un sobor de preoți și diaconi și în prezența miilor de tineri implicați în evenimentul zonal.

După Sfânta Liturghie, tinerii au luat parte la Târgul Meșterilor Populari și la un spectacol de muzică populară. Festivitatea de încheiere a avut loc la ora 16.00 în curtea Grădinei Palas din municipiul Iași.