IPS Părinte Ioachim a sfințit o nouă poartă a Cerului în comuna Filipeni

10 Octombrie 2021

Părintele Arhiepiscop Ioachim a sfințit, în Duminica a XX-a după Rusalii, biserica din filia Valea Boțului a parohiei Lunca și Centrul Social ,,Cuvioasa Parascheva” al parohiei Fruntești din comuna Filipeni, Protopopiatul Bacău. Din soborul slujitorilor au mai făcut parte arhimandritul Pimen Costea, vicar administrativ al Eparhiei Romanului şi Bacăului, părintele Eugen-Ciprian Ciuche, protopop al Protopopiatului Bacău, părintele  Ciprian-Ioan Ignat, secretar eparhial, precum și preoți din comunele învecinate. La sărbătoarea duhovnicească a fost prezentă și doamna Rodica Ambrozie, primarul comunei Filipeni.

În duh de sărbătoare, cu pâine și vin, semne ale ospitalității moldave, au primit în mijlocul lor pe IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, credincioșii din filia parohiei Lunca, din satul Valea Boțului. Aceștia, coordonați de preotul paroh Ionuț Farcaș, cu multă trudă după 10 ani de eforturi și jertfă continuă (2011-2021), traversând o perioadă dificilă – mai ales din punct de vedere financiar și dublată de actuala pandemie, creștinii inimoși au ridicat întru slava lui Dumnezeu și spre pomenirea lor în Cartea Vieții un frumos locaș de cult. Noul edificiu eclesial a fost pus de către Ierarh sub ocrotirea Sfinților Împărați Constantin și Elena. Tot atunci a fost binecuvântată și clopotnița. La slujba de sfințire și la Sfânta Liturghie s-au alăturat și credincioși din satele vecine.

   În cuvântul său, ÎPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a explicat semnificația sfințirii unei biserici și a vorbit despre importanţa familiei preotului ca și model de trăire creştină autentică pilduitoare pentru toţi cei încredințați spre păstorire.

La final, părintele paroh Ionuț Farcaș a primit, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, la recomandarea părintelui protopop, distincția onorifică de iconom stavrofor, iar toți ctitorii înnoitori, binefăcătorii și donatorii acestui sfânt lăcaș au primit câte o distincție de vrednicie chiriarhală. După slujba de târnosire a locașului de cult, credincioșii prezenți au primit binecuvântare Arhipăstorului de a intra și a se închina în Sfântul Altar. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Byzantion” din Iași.

Cunoscută fiind misiunea neobosită a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, la întoarcerea spre Centrul Eparhial a vizitat, la rugămintea părintelui paroh Adrian Frunză din Fruntești, comuna Filipeni, comunitatea credincioșilor de acolo, unde a sfințit noul Centru Social-filantropic închinat  Sf. Cuv. Parascheva și a binecuvântat Monumentul Eroilor, construit din marmură și granit, ce au fost ridicate în perioada 2018-septembrie 2021. Ierarhul a lăudat munca tuturor celor implicaţi în această comunitate de credinţă și a oferit distincții ctitorilor, între care și domnului Chestor de poliție Vasile Oprișan, fiu al satului. (pr. Daniel-Ionel Marari)