IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a sfințit aşezământul social-cultural din Parohia Tazlău-Zemeș

În Duminica a XXX-a după Rusalii, astăzi, 26 noiembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a vizitat parohia cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”, Tazlău-Zemeş din Protopopiatul Moineşti unde a oficiat Sfânta Liturghie, după care a sfinţit Aşezământul cultural-duhovnicesc şi social-filantropic  cu hramul „Sf. Ierarh Grigorie Teologul”. La acest moment de sărbătoare, precum şi la Sfânta Liturghie arhierească, au fost prezenţi preotul Costel Mareş, protopop al Protopopiatului Moineşti, preoţi, oficialităţi locale şi numeroşi credincioşi din parohie și din împrejurimi.

Parohia „Naşterea Maicii Domnului”, din localitatea Tazlău-Zemeş, din zona istorică a Moineştiului a îmbrăcat duminică, 26 noiembrie 2017 straie de sărbătoare. Părintele paroh Grigore Popa a început în anul 2011 un amplu proiect de refacere în totalitate a unui aşezământ social-filantropic necesar pentru activităţile pastorale, culturale şi misionare ale comunităţii și acesta odată finalizat a fost sfințit de Părintele Arhiepiscop Ioachim, prilej cu care a primit ca și ocrotitor pe Sfântul Ierarh Grigorie Teologul. Aici au fost create spaţii pentru bucătărie, sală multifuncţională de întâlnire şi studiu cu tinerii, bibliotecă parohială, birou parohial şi alte dependinţe.

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a vorbit despre importanța trăirii Sfintei Liturghii ca întâlnire dintre creat și Creator.

,,În Liturghie se concentrează toată viața noastră, întrucât ar trebui să știm, să fim conștienți că participând la serviciul liturgic, participăm la însăși viața Mântuitorului nostru Iisus Hristos care s-a dat pe sine pentru noi, la plinirea vremii ne-a redirecționat către Împărăția Sa, abolindu-se atunci prin venirea Sa în trup civilizația morții. Iadul este neputința de a iubi, iar Raiul este împărtășirea continuă în biserică cu Trupul tainic al lui Hristos. Dumnezeu este iubire și Iubirea este Dumnezeu.

Satul Zemeş s-a format într-un spaţiu binecuvântat de Dumnezeu, pe valea râului Tazlăul Sărat, înconjurat de piscuri ale căror nume, precum: Muntele Chilii (Arsa Ariniş), Muntele Trei Chilii (Stirigoi), Valea Clopotului (Tazlăul Sărat), satul Chilii, Dealul Chilia, Muntele Ghedeon, Pârâul Popii (Canuş), Poiana Schit/Schitişor, Mănăstirea Schitişor amintesc de o evlavioasă vieţuire monahală ce şi-a pus amprenta asupra locului.

La frumoasa lucrare au contribuit cu efort material şi financiar enoriaşii parohiei, precum şi fii ai satului plecaţi în diferite colţuri din ţară sau pe alte meridiane ale Globului Pământesc, la care se adaugă sprijinul Consiliului Local al comunei Zemeș. La finalul slujbei, preotul paroh a mulțumit, în numele credincioșilor păstoriți, Părintelui Arhiepiscop Ioachim pentru prezență și binecuvântare.

(pr. Daniel Marari)