IPS Ioachim a sfințit paraclisul din incinta Protopopiatului Onești

În zilele de sâmbătă și duminică, 25 și 26 septembrie 2021, Protopopiatul Onești s-a înveșmântat în haine de sărbătoare cu prilejul manifestărilor dedicate prăznuirii ocrotitorului spiritual, Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul. În acest context, la împlinirea a 5 ani de la inaugurarea noului sediu administrativ al instituției, IPS Părinte Ioachim a poposit în mijlocul preoților din această zona binecuvântată a Oneștiului pentru a binecuvânta, a sfinți și a împlini cele mai recente lucrări finalizate.

Astfel, în după amiază zilei de 25 septembrie, la ceas de lumină lină, începând cu ora 17.00, chiriarhul locului a târnosit Sfântul Altar al capelei misionare din cadrul instituției ocrotite de Sfântul Ioan Teologul, Apostolul Iubirii.

Alături de Înaltpreasfintia Sa au participat reprezentanți ai Centrului eparhial de la Roman în frunte cu părintele vicar-administrativ, Arhimandritul Pimen Costea, părinți protoierei, toți preoții Protopopiatului Onești, reprezentanți ai celor mai importante mănăstiri, precum și oficialități județene și locale.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a sintetizat într-un cuvânt de învățătură lucrarea deosebită ce a luat ființă în această instituție, misiune încredințată părintelui protopop Ioan Bârgăoanu și echipei sale de colaboratori.

În acest sens s-a dat citire unui hrisov special conceput pentru acest moment în care au fost cuprinse toate etapele lucrărilor din ultimii 5 ani. Un moment aparte l-a constituit interpretarea în premieră, de către Corul psaltic "Daniil Sihastru" al Protopopiatului Onești, a unui imn ce a luat naștere din condeiul Înaltpreasfintitului Părinte Ioachim, dedicat Sfântului Ștefan cel Mare, patronul spiritual al Oneștiului, alături de Sfântul Ierarh Nicolae, imn care a fost consemnat în Cartea de onoare a Protopopiatului Onești și înaintat către Consiliul Local Onești ca propunere în vederea aprobării pentru a fi imnul oficial al orașului.

Ultima secvență a zilei de sâmbătă a fost marcată de sfințirea Centrului Multifuncțional "Logos", ce include Biblioteca "Sf. Dionisie Exiguul", cabinete de asistență socio-medicală, precum și un spațiu dedicat Grupului psaltic Filomelos.

A doua zi, duminică 26 septembrie, a fost săvârșită pentru prima dată Liturghia arhierească de către IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți, împreună cu părintele arhimandrit Pimen Costea.

Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul psaltic Filomelos, iar la finalul Sfintei Liturghii Înaltpreasfintia Sa a hirotesit întru duhovnic trei preoți în cadrul Protopopiatului Onești.

Ca o prelungire a bucuriei sfințirii capelei, Înaltpreasfinția Sa a binecuvântat săvârșirea Sfintei Liturghii zilnic de către preoții Protopopiatului Onești.

(pr. Silviu Neicu)