IPS Ioachim a sfințit Centrul Social-Filantropic al parohiei Berești-Tazlău

25 August 2022

Duminică 21 august 2022 în Parohia Berești-Tazlău a avut loc sfințirea Centrului Social – Filantropic „Acoperământul Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nectarie” de către Înaltpreasfințitului Iachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

La evenimentul duhovnicesc au fost prezenți părintele Adrian Ciobanu, consilier economic al Arhiepiscopiei și Ioan Ciobanu, secretar al Arhiepiscopiei, fii ai satului, părintele Costel Mareș, protopop de Moinești, alături de un sobor numeros de preoți. Răspunsurile la strană au fost date de Corul mixt ”Aletheia”.

La slujba de sfințire au fost prezenți numeroși credincioși atât din parohia Berești – Tazlău cât și din parohiile învecinate, care au dorit să participe la acest eveniment.

Inițiativa construirii unui centru social-filantropic a apărut în urmă cu patru ani, când s-a întocmit și proiectul, iar realizarea centrului fiind rezultatul colaborării mai multor instituții cum ar fi  Consiliul Local, Secretariatul de Stat pentru culte, firme, sponsori, donatori și binefăcători sub multe alte forme decât cea financiară.

Ansamblul generos conține o sală de mese cu o capacitate de peste 150 de locuri, bucătărie, băi, sală de ședințe și protocol, câteva spații de cazare, și se dorește a fi un centru multifuncțional care să vină în întâmpinarea problemelor de ordin pastoral – misionar, social – filantropic și cultural - educativ în activităţi atât pentru tineri cât și pentru cei în vârstă.

Înaltul Ierarh prezent la acest eveniment a subliniat în cuvântul de învățătură următoarele aspecte:

 „Această lucrare alternează cu lucrarea învățătorească din sfântul locaș unde se împărtășește Cuvântul lui Dumnezeu și Dumnezeu Însuși în Sfânta Euharistie. Și după ce ați ieșit de la Liturghie veniți aici unde, liturghia continuă, liturghia după liturghie cum zicem noi, ceea ce înseamnă a împlini taina a 8-a, taina dată vouă credincioșilor pentru că și voi sunteți „seminție aleasă, preoție împărătească, neam sfânt, popor agonisit de Dumnezeu, ca să vestiți în lume bunătățile Celui ce v-a chemat din întuneric, la lumina Sa cea minunată”( I Petru 2,9) pentru că taina fratelui o împliniți fiecare, adică taina iubirii, pe care noi o manifestăm față de aproapele nostru dându-i de mâncare și învățându-l să meargă pe Calea lui Hristos spre mântuire,  iar această taină a 8-a  care se prelungește dincolo în Împărăția lui Dumnezeu, unde vom intra cu această împlinire dacă ai recunoscut în celălalt chipul lui Dumnezeu – Iubire”.

Sfințirea acestui centru social nu este doar punctul final al încheierii unor lucrări de construcție ci nădăjduim a fi și începutul unor proiecte care se vor desfășura aici, care să vădească lucrarea lui Dumnezeu în oameni, cu oameni și pentru oameni”, a declarat la final preotul paroh Daniel Popa.