IPS Ioachim a resfințit paraclisul Schitului „Sfântul Ilie” Berzunți

20 Iulie 2019

Sâmbătă, 20 iulie 2019, la Schitul „Sfântul Ilie” Berzunți, din Protopopiatul Onești, a avut loc slujba de resfințire a Paraclisului cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul, din cadrul complexului monahal de aici, care este condus de părintele stareț Isaia Adragăi.

 

La slujba de resfințire a acestui sfânt chivot, din data de 20 iulie 2019, a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a fost însoțit în rugăciune părintele Arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial al Administrației Eparhiale, de părintele Arhimandrit Serafim Huzdup, consilier eparhial, de soborul preoților stareți, a preoților din Protopopiatul Onești și din celelalte protopopiate ale Eparhiei.

Ierarhul a vorbit despre simbolismul sfințirii unui altar și a felicitat credincioșii pelerini pentru râvna lor.

Slavă lui Dumnezeu pentru că ne aflăm într-o casă curățită înnoită și sfințită! Orice Biserică sfințită devine în cultul nostru ortodox Poartă a Cerului și un loc de întâlnire cu Dumnezeu.  Astăzi ați venit să serbați cu multă dragoste pe Sfântul Ilie de pe Carmelul românesc, așa cum îmi place mie să spun, zi în care veniți de obicei în pelerinaj alături de preoții dumneavoastră. Vă felicit pe toți pentru râvnă și dragostea dumneavoastră de care dați dovadă de fiecare dată atunci când participați la sfintele slujbe ale bisericii ortodoxe. Harul Duhului Sfânt a coborât peste acest lăcaș de cult în mod plenar și în mod cu totul gratuit. Acest har să vă lumineze și pe dumneavoastră! 

În cuvântul său, Părintele Arhiepiscop Ioachim a îndemnat creștinii la a păstra pacea în inimile lor într-o lume din ce în mai ostilă adevărurilor de credință.

Pacea lui Hristos nu este aceeași cu cea pe care o dau oamenii. Ea înseamnă o isihie care fortifică puterile noastre slăbănoage și pur umane! Iată un locaș de rugăciune cu totul înnoit și să dea bunul Dumnezeu să fie permanent deschis, iar candela să fie permanent aprinsă aici pe altarul pe care l-am sfințit. Din candela altarului să veniți să luați lumină lui Hristos care luminează sufletele voastre și înnoiește firea noastră cea slabă. Să purcedem pe Calea luminii pe mai departe și să găsim soluții la toate problemele pe care ni le oferă viața, diavolul sau lumea aceasta nevăzută a duhurilor necurate care zboară în văzduh și cu care noi ducem un război cu totul nevăzut, care este cu mult mai greu decât cel venit din partea oamenilor răi și a oamenilor care nu voiesc binele Bisericii lui Hristos.

În cadrul slujbei, doi părinți ieromonahi de la această mănăstire au fost hirotesiți duhovnici, iar părintele stareț Isaia a primit o distincție de vrednicie, pentru munca pilduitoare depusă cu timp și fără timp în slujba bisericii și a aproapelui.  (pr. Daniel-Ionel Marari)