IPS Ioachim a participat la Prohodul Maicii Domnului la Biserica „Precista Mare” din Roman

15 August 2018

La Biserica „Precista Mare” din Roman a fost săvârșită, în seara zilei de 14 august a.c., slujba Vecerniei unită cu Litia și apoi slujba Prohodului Maicii Domnului la care au participat alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim peste 20 de preoți și mulțime de credincioși.

După slujba Vecerniei, preoți și credincioși organizați în patru grupuri vocale au înălțat imnuri de laudă cântând pe rând cele trei stări ale Prohodului Maicii Domnului, cântare care zugrăvește așezarea în mormânt a trupului Maicii Domnului. În tot acest timp zeci de credincioși s-au închinat sărutând icoana Adormirii Maicii Domnului pictată pe Sfântul Aer așezat pe un frumos baldachin îmbrăcat în flori pe care enoriașii acestei parohii romașcane l-au împodobit ca prinos de jertfă adusă Maicii Domnului, ocrotitoarea acestui așezământ. După cele trei stări, cler și credincioși s-au deplasat în procesiune înconjurând biserica în timp ce corul cânta imnul Sfinte Dumnezeule funebru.

 Înaltpreasfinția Sa, cu Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce în mâini, aflat sub crotirea Sfântului Aer purtat de patru preoți, s-a oprit în cele patru laturi ale bisericii binecuvântând pe credincioși după fiecare ectenie specială rostită de arhidiaconi. După înconjurarea sfântului lăcaș, credincioșii au sărutat Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce așezate pe un analog la intrarea în biserică, iar Ierarhul i-a miruit.

Apoi, la finalul procesiunii, Înaltpreasfinția Sa le-a adresat un cuvânt de învățătură.

Mă bucur că am reușit să fiu prezent în mijlocul dumneavoastră pentru a cinsti această zi la începutul sărbătorii care s-a făcut din punct de vedere liturgic acum câteva zile. Sărbătoarea aceasta a Maicii Domnului este un fel de Paște de vară, acum fiind sărbătorită învierea ei. Comuniunea se creează atunci când împărțim darurile pe care le primim de la Dumnezeu în mod simbolic și aceasta înseamnă că se sfințește viața noastră. Acest marș sacru care se face în jurul bisericii arată că Dumnezeu coboară în locașul Său sfințit și sfințește sufletele noastre prin dobândirea harului Duhului Sfânt.

Părintele paroh Dan Alexandru Antoce a mulțumit Ierarhului pentru seara specială, în numele credincioșilor parohiei, exprimând cele mai frumoase și calde urări de bine. La final, credincioșii prezenți au primit litie, au fost miruiți, iar la plecarea spre casă li s-a oferit câte un pachet cu alimente.