IPS Ioachim a oficiat Vecernia Învierii la Catedrala arhiepiscopală din Roman

19 Aprilie 2020

Duminică, 19 aprilie 2020, în prima zi de Paşti, în toate bisericile din Patriarhia Română a fost săvârşită, începând cu ora 12:00, slujba Vecerniei speciale, numită şi „A doua Înviere”. La Catedrala Arhiepiscopala "Sfanta Cuvioasă Parascheva" din Roman, aceasta a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat fiind de părintele Arhimandrit Pimen Costea, Vicar Eparhial, părintele Arhimandrit Serafim Huzdup, mare ecleziarh, precum și de soborul preoților și diaconilor.

În cadrul slujbei, pericopa evanghelică a fost rostită în 12 limbi. În cadrul special al acestei slujbe, după ce fiecare verset este rostit, se aude glasul clopotului care pecetluiește prin sonoritatea sa veridicitatea cuvintelor rostite, și care, prin ecoul său, trimite cu gândul la faptul că acestea sunt chiar cuvintele lui Dumnezeu rostite prin mărturia apostolului iubirii, Ioan. Textul evanghelic care relatează prima întâlnire a Mântuitorului înviat cu Sfinții Apostoli, în casa unde aceștia stăteau ascunși de frica iudeilor, se citește în 12 limbi pentru a se arăta universalitatea mesajului evanghelic destinat omului de pretutindeni, dar și faptul că adevărul Învierii lui Hristos a fost răspândit în lume prin predica celor 12 apostoli. Totodată, citirea în cadrul liturgic a  acestui pasaj evanghelic și în limba română arată faptul că în șirul limbilor clasice și moderne în care este mărturisită învățătura lui Hristos Domnul se regăsește și limba română, ca mod de exprimare a Ortodoxiei Românești, ce face parte din marea familie a Ortodoxiei Universale.

La finalul Vecerniei Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim a binecuvântat clericii prezenți care au sărutat Sfânta Cruce și Sfânta Evanghelie, după care și-au acordat reciproc îmbrățișarea păcii. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala „Diaconia” a Catedralei arhiepiscopale. (pr. Daniel Ionel Marari)