IPS Ioachim a instalat un nou protopop la Sascut

29 Aprilie 2019

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit astăzi, 30 aprilie 2019, slujba de hirotesie întru protopop de Sascut a părintelui iconom stavrofor Vasile Abageru. Acesta va continua activitatea emblematică a fostului părinte protopop Ioan Negoiță, care s-a mutat luna trecută în Împărăția Cerurilor, în urma unei boli nemiloase.

La Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din satul Păncești, comuna Sascut din județul Bacău a fost zi de mare sărbătoare duhovnicească atât pentru comunitatea de credință, cât și pentru preoții din Protoieria Sascut. Începând cu ora 09.00 a fost oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, iar de la ora 11.00, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a venit aici pentru a instala pe părintele Vasile Abageru ca preot paroh la biserica din Păncești și a-l hitotesi ca protopop de Sascut.

 Alături de Ierarh, în rugăciune, au fost prezenți preoți consilieri si inspectori eparhiali, preoți protopopi, peste 100 de preoți și câteva sute de credincioși care au dorit să fie alături de părintele Vasile Abageru la numirea ca cel de-al doilea „protopop al Ținutului Sascutului și Zeletinului”.

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat un cuvânt preoților și credincioșilor prezenți  referindu-se la motivația prezenței Sale acolo:

Astăzi, în contextul acestor sărbători Pascale, iată că a rânduit Dumnezeu să fim prezenți la investirea în demnitatea de protopop al Protopopiatului Sascut a părintelui Vasile Abageru. Îmi revine în minte amintirea de acum nouă ani când era aceeași atmosferă atunci când am instalat aici cu aceleași atribuții pe protopopul Ioan Negoiță de pioasă amintire. Ei bine, timpul se scurge repede și acum se percepe mult mai diferit față de modul în care era perceput de înaintașii noștri, de către bătrâni și de către cei care aveau această prerogativă impusă de legea morală să transfigureze timpul. În viața noastră, chiar și cea bisericească sunt două segmente. Este vorba despre cel administrativ și despre cel haric. În biserică mai ales cei care suntem sacerdoți avem această conștiință a îndeplinirii celor trei misiuni: cea învățătorească, cea de conducere sau administrativă și cea sfințitoare. Preotul atunci când merge într-o comunitate este trimis prin episcopul său ca Ministru al tainelor lui Dumnezeu. Cât privește pe Părintele Vasile Abageru am nădejdea că va fi un protopop ascultător față de preoții protopopiatului, tocmai pentru faptul că protopopul este un fel de slujitor al tuturor. El este de acum mâna mea, vocea mea prelungită în acest loc. De asemenea, alături de noul preot protopop îl instalăm și în funcția de secretar al protopopiatului pe părintele Alexandru Grigoraș, unul dintre cei mai destoinici diaconi ai mei de la Roman. Credem că Sascutul va fi în continuare un protopopiat dinamic așa cum a fost și până acum, prin cei doi noi slujitori investiți de mine aici.

Părintele Vasile Abageru, noul protopop de Sascut, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru hirotesia sa ca protopop și pentru instalarea ca preot paroh.

Primesc misiunea care mi-a fost încredințată astăzi cu deplină responsabilitate. Încrederea pe care ÎPS Părintele nostru Ioachim mi-o acordă, dimpreună cu binecuvântarea arhierească de a prelua cârma Protoierei Sascut, nu vin în urma unor realizări personale ieșite din comun, de aceea primesc această investire ca pe o deosebită cinste și în același timp  îmi este și o Cruce, iar Crucea nu este ușor de dus, o știu de la Domnul Hristos și viața de zi cu zi ne convinge, dar teologia ne învață despre Cruce că este nedespărțită de Domnul Hristos, iar Domnul Hristos este nedespărțit de cel care și-o asumă, în El îmi pun astăzi toată nădejdea.

În cuvântul său părintele protopop nu a uitat nici pe preoții sascuteni pe care i-a îndemnat duhovnicește să se roage pentru el și pentru noua misiune ce îi stă înainte.

Vă mărturisesc fără nici o reținere că pentru această misiune la care Dumnezeu m-a chemat astăzi și de acum înainte, nu sunt pregătit întru-totul. Am slujit aproape 8 ani în Parohia Rădoaia și tot cam atât și în Parohia Sascut-Sat, Schineni și de acum înainte în această biserică. M-am străduit în toți acești ani să devin un preot bun sau mai bun, dar nicidecum un protopop, de aceea îmi pun nădejdea că Dumnezeu îmi va ajuta și îmi deschid inima și mintea spre sfaturile ÎPS Ioachim, care știu că îmi va fi alături, așa cum mi-a fost încă de la hirotonie,  să îi pot îndruma corect și cu mult folos pe cei 70 de preoți ai Protoieriei Sascut și de asemenea să chivernisesc cu înțelepciune activitatea pastoral misionară ale celor 68 de parohii, 2 mănăstiri și un schit din cuprinsul protoieriei noastre.

Sascutul este unul dintre cele șase protopopiate ale Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, fiind înființat în anul 2010, la 1 aprilie, de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, care a încredințat administrarea patrimoniului cultural-religios al acestei unități administrative, fostului părinte Ic. Stavr. Ioan Negoiță. Acest protopopiat dinamic, cu preoți destoinici și implicați în viața socială a comunităților încredințate spre păstorire de către Ierarh, se află sub patronajul spiritual al Sfântului Antipa de la Calapodești-ocrotitorul Eparhiei Romanului și Bacăului, iar ca emblemă cultural-ecleziastică a profilului activităților locale, are personalitatea episcopului de vrednică aducere aminte, Teodosie Atanasiu.

(pr. Daniel-Ionel Marari)