Învierea Domnului, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

01 Mai 2016

Lumina sfântă de la Ierusalim a fost dăruită de ÎPS Arhiepiscop Ioachim miilor de credincioși și pelerini care au petrecut sărbătoarea Învierii la Catedrala Arhiepiscopală din Roman.

     Mii de credincioși romașcani și pelerini au ales să petreacă noaptea Sfintelor Paști la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, acolo unde slujba Învierii a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Conform obiceiului îndătinat, aproape de miezul nopții, a fost adusă Lumina Sfântă de la Ierusalim, care ulterior a fost împărțită de Înaltpreasfinția Sa tuturor celor prezenți în curtea locașului de cult mușatin. Anul acesta, Sfânta Lumina a fost adusă de la București de către o delegație a Eparhiei, condusă de părintele arhimandrit Serafim Huzdup, fiind apoi oferită tuturor preoților din cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

După prima parte a slujbei din sfânta zi a Învierii, desfășurată pe scena special amenajată în fața Palatului Arhiepiscopal, sărbătoarea a continuat cu partea numită Canonul Învierii Domnului, urmat de  procesiune în jurul Catedralei și apoi cu oficierea Dumnezeieștii Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur. Frumusețea slujirii arhierești a fost împodobită de cântările speciale ale acestei zile, răspunsurile la strană fiind date de corala ”Paraschevi” a Catedralei. La finalul slujbei, după ce mulți dintre cei prezenți s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, Înaltpreasfinția Sa a adresat un cuvânt de învățătură tuturor celor au avut dragostea și răbdarea de a petrece noaptea binecuvântată în atmosfera de rugăciune specifică acestei zile, după care, conform tradiției îndătinate, a ciocnit un ou roșu cu fiecare dintre cei prezenți, rostind salutul pascal „Hristos a înviat!”.  

(Pr. Constantin GHERASIM)