Întâlnire pregătitoare în Protoieria Onești a tinerilor înscriși la ITO 2017 – Iași

18 August 2017

Cu sprijinul Biroului de Catehizare eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în cadrul biroului de catehizare al Protopopiatului Onești a avut loc la Schitul „Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare” din Târgu-Ocna o întâlnire pregătitoare a tinerilor care vor participa la ITO 2017 de la Iași din 1-4 septembrie 2017. Întâlnirea a avut loc pe data de 17 august 2017, cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și în prezența părintelui Daniel Ionel Marari, Inspector eparhial la Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, și a părintelui Ioan Bârgăoanu, protopop de Onești.

 

Întâlnirea a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți sub protia părintelui protopop Ioan, după care tinerii s-au cunoscut unii cu alții și au participat la un concurs care a avut ca temă: „Icoana și eroii”. Tinerilor li s-a solicitat să compună câte un scurt eseu la două subteme, la alegere, prima numindu-se: „Icoana – punte nobilă spre Dumnezeu”, iar a doua: „Eroii – modele umane ale neamului românesc”.

 Evaluarea lucrărilor s-a făcut în perspectiva a șase criterii: 1- pentru originalitatea structurii literare; 2- pentru formularea artistică; 3- pentru creativitatea literară; 4- pentru caligrafia lucrării; 5- pentru profunzimea conținutului literar-teologic/istoric; 6- pentru armonizarea aspectelor literare și teologice/istorice.

Cei patru evaluatori, prof. Mazilu Nicoleta, Școala Gimnazială nr. 2, Târgu-Ocna, prof. Apostu Loredana, Școala Gimnazială Târgu-Trotuș, prof. Mocanu Viorica, Liceul Tehnologic și Școala Gimnazială nr. 1, Târgu-Ocna, și înv. Belchim Sanda, Școala Gimnazială nr. 2, Târgu-Ocna, au apreciat pozitiv implicarea tinerilor.

După evaluarea lucrărilor, tinerii au fost premiați și încurajați spre activități spirituale și culturale fiind încurajați să reprezinte cu demnitate și dăruire Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și Protoieria Onești la ITO 2017 – Iași.

(pr. Petru Roncea)