Instalare de preot în Parohia Orbeni II din Protoieria Sascut

Având binecuvântarea Înaltpreasfințitului  Ioachim, sâmbătă, 20 noiembrie 2021, a avut loc instalarea noului preot paroh al Parohiei Orbeni II, în persoana preotului Moldoveanu Robert-Vasile.

Sărbătoarea a debutat cu slujirea Sfintei Liturghii, în sobor, sub protia părintelui protoiereu Vasile Abageru. În cadrul Sfintei Liturghii, la care au participat credincioșii parohiei, oaspeți și oficialitățile locale, s-a făcut pomenirea preotului Ionuț Căsăneanu, mutat la cele veșnice, cu mai bine de 40 de zile în urmă.

În cuvântul său, părintele protopop a transmis binecuvântarea și aprecierea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, credincioșilor acestei parohii, precum și noului paroh. Subliniind importanța vocației preoțești, protoiereul locului a precizat faptul că preotul zilelor noastre trebuie să fie catalizatorul și punctul de reper care orientează viața religioasă a credincioșilor pe calea desăvârșirii, căci „viața clericilor este evanghelia laicilor”, pentru că faptele sunt mai convingătoare decât vorbele, iar exemplul vieții preotului depășește orice altă normă sau virtute. Părintele pentru a fi „lumina lumii” și „sarea pământului” (Mt. 5,13-17),  trebuie să fie un adevărat și smerit trăitor al virtuților creștine. Viața sa devine de acum, pildă vie de credință, de evlavie, de bunătate, de blândețe, de smerenie, de răbdare, de iertare, de bunăvoință, de sinceritate și ospitalitate pentru ca, în acest mod, să reprezinte chipul ideal al slujirii lui Hristos. Sfințirea preotului, se face prin jertfelnicia sa în familie, parohie și societate.  Datoria preotului este astăzi de a propovădui Evanghelia nu doar de la amvon, ci și în afara zidurilor bisericii, el trebuie să ducă Liturghia în casa creștinului sau oriunde s-ar afla acesta, așa cu frumos învăța Pr. Prof. Dumitru Stăniloae.

De asemenea, cu multă emoție, noul preot a mulțumit Bunului Dumnezeu și apoi Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, pentru încredere și binecuvântare, protoiereului locului, precum și celor de față declarând: "Cu emoția firească a întâlnirii cu dumneavoastră, îmi încep astăzi slujirea, pe care doresc să o așez sub semnul continuității, înnoirii și dinamizării vieții bisericești, sub toate aspectele ei: spiritual, pastoral-misionar, liturgic, cultural, social-filantropic, catehetic și administrativ-gospodăresc. Cu ajutorul Domnului, vom lucra de acum împreună în ogorul Lui."