Înmormântarea IPS Eftimie Luca, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului

Astăzi, 6 noiembrie, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, de la ora 6.30 s-a oficiat Slujba Utreniei, care a continuat cu Slujba Sfintei Liturghii. Un sobor de 8 ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sub protia Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat slujba Sfintei Liturghii începând cu ora 8.30.

Programul liturgic al zilei de 6 noiembrie s-a încheiat cu oficierea slujbei de înmormântare a Înaltpreasfințitului Eftimie, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. La oficierea slujbei de înmormântare au participat IPS Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor, Locţiitor de Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Corneliu, Episcopul Huşilor, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar Patriarhal, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. În încheiere au rostit alocuţiuni: PS Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar Patriarhal, care a transmis mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române; IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Slujba de înmormântare a fost urmată de procesiunea în jurul Catedralei Arhiepiscopale și onorurile militare. Trupul neînsufleţit al vrednicului de pomenire Înaltpreasfinţitul Eftimie Luca a fost depus în mormântul aflat în curtea Catedralei Arhiepiscopale din Roman, după o păstorire de 42 de ani ca ierarh al acestei eparhii.

Ceața lui Brumar se ridica ușor deasupra Catedralei din Roman. Pașii mărunți ai pelerinilor păreau a număra clipele a căror trecere revelau un albastru perfect deasupra bisericii voievodale mușatine. Ca la un semn tainic, când clopotele și toaca dădeau vestea Dumnezeieștii Liturghii, lumina de sus a copleșit întreaga făptură. Peste 2000 de credincioși și preoți din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, dar și din alte eparhii, și-au luat rămas bun de la Arhiepiscopul Eftimie Luca.

De altfel, astrul nopții încă veghea pe cer, când în Catedrala Arhiepiscopală era starea rugăciunii continue, așa cum s-a statornicit încă din clipa mutării la Domnul a vrednicului de pomenire ierarh Eftimie. În dimineața zilei de 6 noiembre, la început, a fost Utrenia, care a continuat cu slujba Sfintei Liturghii oficiată de către Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei împreună cu mai mulţi ierarhi membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, între care IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Corneliu, Episcopul Huşilor, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar Patriarhal, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Împreună cu ei, veghetor la toate cele văzute din cuprinsul Centrului Eparhial, Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Atmosfera sacră, cântările sfinte și rugăciunile rostite au făcut trecerea lină către slujba înmormântării Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Eftimie. Luându-și rămas bun, ierarhii au rostit cuvinte de mângâiere pentru credincioşii eparhie, pentru familia vrednicului de pomenire ierarh și pentru toți cei prezenți, doritori de binecuvântată cuminecătură la ceas de vremelnică despărțire. Preasfințitul Ieronim Sinaitul a dat citire mesajului transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, după care a urmat Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan. Spre final, Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, mulțumind Preafericitului Părinte Patriarh pentru mesajul adresat, Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan, tuturor ierarhilor care au participat la funeralii a adus cu cuvânt de pioasă venerație ierarhului mutat la Domnul.

După slujba din Biserică, în cântările neostoite ale tinerilor de la Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec” din Roman, sicriul cu trupul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Eftimie a fost purtat în procesiune în jurul Catedralei Arhiepiscopale din Roman. În faţa catedralei s-a făcut un popas, iar garda de onoare a dat onorul, apoi sicriul a fost depus în mormântul amenajat în incinta Centrului Eparhial, alături de locurile în care își dorm somnul de veci episcopul Lucian Triteanul și Ilaron Mircea Băcăuanul.