Încheierea primei săptămâni a Taberei Culturale "Unire și Unitate Româno-Basarabeană" în Protopopiatul Sascut

24 August 2018

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepicopul Romanului și Bacăului, prin purtarea de grijă a părintelui Protoiereu Negoiță Ioan, în aceasta perioadă a avut loc premierea participanților din prima săptămână a proiectului Tabără Culturală "Unire și Unitate Româno-Basarabeană", cofinanțat de Consiliul Județean Bacău, organizat de Fundația "Episcop Melchisedec" Filiala Bacău și susținut de Protoieria Sascut în parteneriat cu Școala Gimnazială și Liceul „J. M. Elias” din com Sascut.

Cei 40 de tineri din Protoieria Cahul, Republica Moldova și aproximativ 70 de tineri din Protopopiatul Sascut au primit din partea Fundației "Episcop Melchisedec" Filiala Bacău diplome și medalii pentru participarea la activitățile primei săptămâni a Taberei Culturale.

Pe parcursul acestei săptămâni invitații din Republica Moldova au oferit un spectacol artistic cu prilejul Zilelor Comunei Sascut, au fost în excursie la Mausoleul de la Mărășești, au vizitat Biserica din Borzești, s-au deplasat la Salina Tg. Ocna, s-au rugat și au comemorat eroii patriei la monumentele comemorative din Sascut și au participat alături de copiii din parohiile ortodoxe la activitățile taberei culturale.

Prin intermediul acestui proiect s-au legat multe prietenii și apropieri sufletești între tinerii participanți, fapt dovedit de lacrimile de bucurie strânse pe obrajii copiilor în ziua despărțirii.

Doamna director Sandu Ionela  a apreciat implicarea tuturor cadrelor didactice de la Școala Gimnazială din Sascut, precum și a însoțitorilor din Republica Moldova, admirând totodată implicarea tinerilor voluntari de la Liceul Tehnologic Sascut care au ajutat la implementarea activităților planificate. La rândul lor, invitații din Moldova au mulțumit organizatorilor pentru dragostea cu care au fost primiți și pentru sfintele slujbe la care au participat, respectiv hramurile de la Biserica din Pâncești (Pr. Protopop Negoiță Ioan) și Biserica din Sascut (Pr. Graur Săviță).

La final, pr. Eugen Ciuche a transmis binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru toți participanții la proiect și a apreciat parteneriatul duhovnicesc creat între Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului și Episcopia Basarabiei de Sud, întărit și dezvoltat prin proiectul de față.

Programul va continua în următoarea săptămână, 20-24 august, pentru alți 100 de copii din parohiile ortodoxe ale Comunei Sascut și va propune ca activități organizarea de excursii, jocuri, întreceri sportive, cateheze duhovnicești, șezători culturale, etc. 

Pr. Ciuche Eugen Ciprian