Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie la Roman

04 August 2019

În duminica a șaptea după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Roman.  În slujire, alături de Ierarh, au participat părintele Arhimandrit Serafim Huzdup, consilier eparhial, un sobor de preoți și diaconi slujitori, dar și părintele protosighel Onufrie Cotos de la Mănăstirea Radu Vodă din București.

În duminica a șaptea după Rusalii, când la pericopa evanghelică se vorbește despre vindecarea a doi orbi și a unui mut în Capernaum de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala istorică din orașul Roman.

Pericopa evanghelică a fost tâlcuită de către părintele protosinghel Onufrie Cotos de la Mănăstirea Radu Vodă din București. 

La finalul slujbei,  Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificația acestor minuni săvârșite de Mântuitorul Hristos pentru poporul aflat în căutarea luminii și a Împărăției Cerurilor, explicând necesitatea căutării Marelui Taumaturg într-o lume din ce în ce mai desacralizată.

Fiecare zi din șirul celor pe care Dumnezeu ni le-a dăruit este o minune care ne vorbește despre atotputernicia Sa, despre miracolul vieții la care suntem martori, despre iubirea nemărginită a Creatorului pentru fiecare fărâmă de existență din jurul nostru. Doar credința mărturisitoare și înțelegerea profundă a realității înconjurătoare, ca dar al lui Dumnezeu, pot să ne vindece de orbirea inimii și de muțenia minții, așezându-ne în dialog de iubire cu Cel ce are puterea de a restaura ființa noastră. Doar astfel vederea noastră va fi binecuvântată de prezența îmbrăcată în lumină a lui Dumnezeu, iar cuvintele noastre vor mărturisi cât bine ne-a făcut nouă Domnul.

Ierarhul a vorbit și despre importanța respectării postului Adormirii Maicii Domnului spunând despre Împărăteasa Cerului cum că Ea este mijlocitoarea directă între noi oamenii și Dumnezeu-Iubire.

 De asemenea, Ierarhul a mulțumit preoților implicați din cele șase protopopiate ale Eparhiei, care în parohiile unde au fost rânduiți să slujească lui Dumnezeu și aproapelui, au derulat cu multă dăruire și implicare sub coordonarea Biroului de catehizare și activități cu tinerii al Arhiepiscopiei și a protopopiatului de care aparțin, Tabere și Școli de vară, îndemnând ca acestea să continue până la începutul lunii septembrie a a.c. 

Răspunsurile la strană au fost date de corul „Paraschevi” al catedralei de la Roman.