Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, la comemorarea Episcopului Emilian Birdaș

21 Februarie 2016

Astăzi, 21 februarie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a fost prezent la manifestările dedicate împlinirii a  40 de ani de la întronizarea în scaunul vlădicesc al Eparhiei Ortodoxe a Albei Iulia, a primului său ierarh, Episcopul Emilian Birdaș.

Evocarea acestui eveniment a început sâmbătă dimineața, cu oficierea, de către ÎPS Irineu – Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, a slujbei de sfințire a bustului Episcopului Emilian Birdaș, amplasat în parcul din centrul orașului, tot atunci fiind inaugurate piaţa şi strada din Alba Iulia ce vor purta numele ierarhului comemorat.

Astăzi, 21 februarie, manifestările au continuat la Catedrala Reîntregirii, unde s-au săvârșit  Sfânta Liturghie și slujba parastasului la împlinirea a 20 de ani de la trecerea ierarhului Emilian în viața veșnică, de către un sobor de ierarhi din care au făcut parte: ÎPS Laurenţiu, Arhiepiscop al Sibiului şi Mitropolit al Ardealului, IPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei La eveniment a participat și Excelenta sa Arhiepiscopul Jakubinyi.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, a transmis celor prezenți binecuvântarea Prefericitului Părinte Patriarh Daniel evidențiind totodată calitățile pastorale ale ierarhului Emilian Birdaș: „Se împlinesc acum 20 de ani de la trecerea episcopului Emilian Birdaș la cele veșnice. Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a dorit să transmită binecuvântarea sa tuturor celor ce se ostenesc în această Eparhie, preoților, credincioșilor, familiei episcopului Emilian Birdaș. Acest însemnat ierarh căruia îi facem pomenirea nu a făcut altceva decât să muncească pentru Biserica lui Dumnezeu. Deși a fost un om milităros, a iubit foarte mult preoția și pe slujitorii Sfintelor Altare. Lăcașurile de cult și preoții stau mărturie a lucrărilor sale pastorale”.

Prezent la aceste manifestări, domnul Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, a evocat personalitatea episcopului Emilian, cel ce „a știut să fie un ziditor de suflete, de biserici și de cultură. Sunt bucuros să văd azi că memoria vrednicului ierarh nu este uitată, păstrată fiind de Arhiepiscopia Alba Iuliei”. De asemenea, IPS Irineu, Arhiepiscop al Albei Iulia, a vorbit celor prezenți despre viața și activitatea ierarhului Emilian, exprimându-și totodată bucuria împlinirii, în această zi, a unei datorii de suflet: „Cetatea Bălgradului se bucură, a îmbrăcat haine de sărbătoare. Comemorăm 40 de ani de la întronizarea episcopului Emilian, primul al Eparhiei Ortodoxe de Alba Iulia, pe care a condus-o cu mână tare și cu braț înalt”.

Manifestările cultural-religioase din această zi au continuat cu sfințirea salonului „Episcop Emilian” din incinta Centrului arhiepiscopal și lansarea a două volume ce adună între copertele lor date, note biografice, scrieri, fapte ce încununează activitatea vrednicului ierarh evocat, ce a păstorit între anii 1976-1990.