Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, la ceas aniversar

29 Martie 2022

Marți, 29 martie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a aniversat împlinirea vârstei de 68 de ani.

Cu acest prilej, de la ora 15.00, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a asistat la Slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfințite, care a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Episcop Veniamin, al Basarabiei de Sud, în Paraclisul din Reședința Arhiepiscopală, în prezența consilierilor și inspectorilor de la Centrul eparhial Roman, a protopopilor, precum și a stareților și starețelor din eparhie, într-o atmosferă sobră de reculegere specifică perioadei liturgice a Postului Mare. Aceasta a fost urmată de o slujbă de "Te Deum", ca mulțumire adusă lui Dumnezeu la aniversarea zilei de naștere a chiriarhului de la Roman și pentru binefacerile revărsate asupra clerului și credincioșilor din această binecuvântată eparhie.

În cuvântul adresat celor prezenți la final, Preasfințitul Părinte Episcop Veniamin a rememorat câteva aspecte din biografia Ierarhului omagiat și contextul socio-politic în care s-a format ca monah și teolog, apreciind activitatea desfășurată în occident, dar și pe cea de 22 de ani împlinită ca vrednic urmaș al înaintașilor săi în scaunul vlădicesc de la Roman, în plan edilitar, cultural și filantropic. Totodată, Preasfinția Sa a vorbit despre perioada în care l-a cunoscut personal pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim.

„Cu multă bucurie ne-am întâlnit astăzi pentru ca împreună să fim alături de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim la acest popas aniversar. Pentru un om care și-a dedicat din tinerețe viața slujirii lui Hristos, vârsta de 68 de ani nu este mult sau puțin, ci este o vârstă a bucuriei, a maturității în care omul vede cum Dumnezeu lucrează frumos în viața lui. În toată activitatea sa el s-a dăruit pe sine ca o făclie care luminează și aduce mireasmă frumos mirositoare tuturor celor care îi sunt în preajmă și văd cum ea luminează și călăuzește pașii spre Hristos. Ne-am întâlnit ocazional de multe ori, însă cel mai mult în perioada de după 2008, după alegerea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Mai presus de toate, de Înaltpreasfințitul Ioachim și această eparhie mă leagă personalitatea istorică a ierarhului Melchisedec Ștefănescu, care a înființat Episcopia Dunării de Jos (Izmail) și care în ultima perioadă a vieții sale a activat aici la Roman. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim și pentru faptul că astăzi am fost alături de Înaltpreasfinția Voastră, împreună cu preoții și monahiile, clerul și credincioșii acestei eparhii și Îl rog pe Hristos Domnul să Vă dăruiască sănătate, lungime de zile, bucuria vederii tuturor proiectelor duse la bun sfârșit, iar odată cu trecerea anilor să ne bucurați cu noi daruri poetice și literare pe care să le avem ca model și să continuăm slujirea cu aceeași râvnă pe care Înaltpreasfinția Voastră o împliniți”.

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a mulțumit Preasfințitului Părinte Veniamin și tuturor colaboratorilor pentru prezența la ceas aniversar, vorbind despre recunoștința pe care, la zi de naștere, copiii ar trebui să o aducă părinților pentru darul vieții.

„Mulțumesc tuturor celor care astăzi au fost mi-au fost alături. Slavă lui Dumnezeu pentru toate cele dăruite și sperăm să împlinim proiectele pe care le avem în desfășurare. La zi aniversară, fiecare ar trebui să sărute mâna părinților care i-au născut și să le mulțumească pentru darul vieții, iar cei a căror părinți au trecut în veșnicie, să meargă la mormântul lor și să aprindă o lumină, pentru că părinții sunt cei care au contribuit în mod esențial la formarea lor”.

Cu prilejul acestei zile, cei prezenți au oferit flori Înaltpreasfinției Sale, ca semn al prețuirii și iubirii filiale. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul psaltic Diaconia.