Ierarhi și pelerini la hramul mănăstirii Văratic

15 August 2016

În ziua de prăznuire a Adormirii Maicii Domnului, ÎPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de PS Calinic Botoșăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, au slujit Dumnezeiasca Liturghie la mănăstirea Văratic.

Una dintre cele mai apreciate mănăstiri moldave și-a serbat astăzi hramul. La Văratic, alături de sutele de pelerini sosiți din toate colțurile țării, au slujit Dumnezeiasca Liturghie, astăzi, 15 august 2016, IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, şi de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

Credincioşii care au participat la slujba din sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, au avut posibilitatea să se închine la racla în care se află moaştele Sfântului Cuvios Iosif, canonizat de Biserica noastră în anul 2008.

„Cei care am venit să ne rugăm Maicii Domnului împletim rugăciunile noastre cu ale celor care s-au închinat Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi au cinstit-o ca fiind mai sfântă decât sfinţii şi mai curată decât toată podoaba pământului şi a cerului. În această zi ne gândim că Maica lui Dumnezeu rămâne icoana noastră la care ne rugăm, rămâne nădejdea şi speranţa noastră. Această mănăstire închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu are peste 200 de ani de existenţă, iar miile de monahii care au vieţuit aici s-au rugat Preasfintei Născătoare de Dumnezeu ca Mântuitorul Hristos să le transfigureze sufletul“, a explicat Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim.

În ceea ce privește prezența moaștelor Sfântului Cuvios Iosif, la care se închină pelerinii care ajung la mănăstirea Văratic, acestea constituie mărturia iubirii preamilostive a Preasfintei Treimi față de cei care, prin viața și credința lor, au devenit ”prietenii lui Dumnezeu”. „Sfântul Cuvios Iosif de la Văratic este pentru noi o mare binecuvântare, simţindu-l prezent permanent în sufletele noastre. Sfântul Iosif este cinstit de maicile noastre încă dinainte de a fi canonizat, fiind de mare ajutor pentru mănăstirea unde a slujit şi povăţuit duhovniceşte timp de 30 de ani monahiile de aici. În fiecare seară, după slujba Vecerniei, citim acatistul sfântului, rugându-l să ne fie ocrotitor şi ajutător“, a explicat stavrofora Iosefina Giosanu, stareţa Mănăstirii Văratic, care a amintit că în apropierea aşezării monahale există un izvor al Sfântului Iosif de la Văratic.

(Pr. Constantin Gherasim)