Hramul de vară în cinstea Sfintei Cuv. Mc. Paraschevi din Roma la Salina din Târgu-Ocna

29 Iulie 2019

Ziua călduroasă de 26 iulie a fost una de prăznuire pentru Salina Târgu-Ocna, dar mai ales pentru Protoieria Onești. Fiind socotită a doua ocrotitoare a bisericii din masivul de sare, Sfânta Cuv. Mc. Paraschevi din Roma a fost pentru toți turiștii, pelerinii, dar mai ales pentru tinerii și copiii prezenți în această zi în mină un motiv de împreună-sărbătoare.

La ceas de dimineață, 100 de tineri și copii din parohiile Mănăstirea Cașin, Păltinata și Berzunți au avut parte de o excursie-pelerinaj ca încununare a taberei organizate în fiecare din aceste comunități. Însoțiți de preoții lor îndrumători, de voluntari și de tinerii din ATOR, au înfrumusețat sărbătoarea Sfintei Cuv. Mc. Paraschevi din Roma, rugându-se împreună și lăudându-L pe Dumnezeu în sfântul locaș de închinare din Salina de la Târgu-Ocna.
Ziua de prăznuire a început prin săvârșirea slujbei Utreniei, urmată de Sfânta Liturghie, în cadrul căreia au fost pomeniți toți minerii și ctitorii locașului de închinare din masivul de sare. Părintele protopop Ioan Bârgăoanu a adus la sfârșitul slujbei cuvânt de mulțumire lui Dumnezeu pentru ziua aceasta deosebită și pentru felul în care tinerii și copiii din sânul Bisericii lui Hristos au ales să-și petreacă o zi din viața lor, înfrumusețând acest „hram al tinerilor”, așa cum a binecuvântat Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a fi. Rostind împreună Crezul, dar și Rugăciunea Domnească „Tatăl nostru”, ei sunt mărturisitori ai lui Hristos și ai Bisericii Sale. Mulțumiri au fost aduse și conducerii Sucursalei de la Târgu-Ocna, în special domnului director Ilie Ionel, care a făcut posibilă sărbătorirea atât de minunată a hramului de vară al bisericii. Copiii s-au putut bucura și de un spectacol organizat pe o scenă amenajată din baza de turism și agrement cu ocazia sărbătorii din această zi, având numele „Lumini și umbre”, realizat de domnul Leon Magdan, finalist al concursului Românii au talent.
Răspunsurile la strană au fost oferite de către preoți și tineri binecredincioși ai Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. La sfârșit, toți cei prezenți au primit un pachet din darurile aduse spre pomenirea tuturor celor care s-au jertfit pentru a exista acest locaș de închinare.

Preot slujitor Elisei Roncea
Salina Târgu-Ocna