Hram la Parohia Filipești, Protopopiatul Buhuși

17 Octombrie 2016

Parohia Filipeşti, din Protopopiatul Buhuși, și-a serbat vineri, 14 octombrie 2016, hramul bisericii parohiale „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, sărbătoarea hramului a început în seara zilei de joi, 13 octombrie 2016, prin săvârşirea slujbei Vecerniei  unită cu Litia de un sobor de preoți, sub protia Pc. Pr. Protopop Vasile Cozma.

Parohia Filipeşti, din Protopopiatul Buhuși, și-a serbat vineri, 14 octombrie 2016, hramul bisericii parohiale „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, sărbătoarea hramului a inceput în seara zilei de joi, 13 octombrie 2016, prin săvârşirea slujbei Vecerniei  unită cu Litia de un sobor de preoți, sub protia Pc. Pr. Protopop Vasile Cozma.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Părintele Protopop Vasile Cozma a prezentat istoricul sfintelor moaște ale Cuvioasei Parascheva, ajunse în capitala Moldovei, în anul 1641, „la mijlocirea voievodului Vasile Lupu și a Sfântului Mitropolit Varlaam”. Totodată, a vorbit și despre importanța cinstirii Ocrotitoarei Moldovei în Eparhia Romanului și Bacăului înainte de a fi aduse de domnitorul Vasile Lupu la Iași.

De asemenea, preotul paroh Băisan Ioan, a menționat faptul că „avem o datorie sacră de a ne ruga Sfintei Cuvioase Parascheva și a cinsti sfintele ei moaște, făcând mențiunea că un veșmânt al Cuvioasei Parascheva se află la biserica din Filipești”.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o procesiune în jurul bisericii, preoții și credincioșii purtând pe brațe veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva.