Gala Serviciilor Social-filantropice, în Eparhia Romanului şi Bacăului

15 August 2013

Reprezentanții asociațiilor și fundațiilor implicate în oferirea celor nevoiași și suferinzi ajutor material și spiritual, au fost recompensaţi joi, 15 august 2013, de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului.

Diplomele și distincțiile de vrednicie s-au acordat în cadrul primei Gale a Serviciilor Social-filantropice organizată în eparhie prin intermediul Sectorului social-filantropic și misionar al Eparhiei Romanului și Bacăului. Întâlnirea festivă de joi, o premieră și un eveniment unic în felul său a constituit o zi de sărbătoare pentru toți furnizori de servicii sociale din eparhie, membrii, parteneri, colaboratori și susținători ai activităților sociale.

Într-o atmosferă distinsă, pe parcursul a peste trei ore, au fost prezentate asociațiile și fundațiile care oferă servicii sociale sub patronajul spiritual al Eparhiei Romanului şi Bacăului, precum și activitățile sociale desfășurate în parohii și mănăstiri.

Cu ocazia galei a fost vizionat și filmul documentar realizat de Sectorul social-filantropic al Eparhiei Romanului şi Bacăului în care sunt evidențiate cele mai reprezentative servicii, după care au fost înmânate premii de onoare și distincții de vrednicie.

 

"Programele sociale s-au dezvoltat în eparhia noastră"

În cuvântul rostit cu acest prilej, Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul i-a îndemnat pe cei prezenţi să ceară ajutorul de la semenii lor pentru cei aflaţi în necazuri şi în nevoi.

"Dacă veţi merge în numele Mântuitorului Hristos, veţi şti că El înmoaie inima celor care sunt mai puţin milostivi. Domnul Hristos ne spune în Evanghelia după Ioan: «În lume necazuri veţi avea; dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea». Trebuie să căutăm în primul rând să-i îmbogăţim spiritual pe cei aflaţi în nevoi. Vom vedea că Dumnezeu ne va inspira pentru a găsi posibilităţi ca să continuăm lucrarea noastră mai departe", a spus Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului, care l-a felicitat pe pr. Eugen-Ciprian Ciuche, consilier la Sectorul social-filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, pentru organizarea evenimentului de la Roman, menţionând că în cadrul galei s-a arătat că rodul ostenelilor pe care "Dumnezeu le-a făcut prin mâinile noastre".

"Programele sociale s-au dezvoltat în eparhia noastră, astfel că putem spune că cetatea este întărită. Dacă cetatea este întărită, războiul nevăzut este pe măsură. Putem birui lumea nu prin ceea ce facem, ci prin ceea ce suntem", a adăugat PS Ioachim Băcăuanul.

Gala serviciilor sociale, la care au luat parte și reprezentați ai autorităților centrale, județene și locale, s-a încheiat cu un moment muzical interpretat de preot Iulian Mușat. La final, participanții au primit catalogul de prezentare a serviciilor sociale intitulat "Arhiepiscopia Romanului și Bacăului – Ortodoxie și Filantropie”.

Acest eveniment marchează finalul implementării Proiectului FORTE – Formare Trainică pentru Parteneriat Social, proiect început în anul 2010, care a contribuit la planificarea strategică a domeniului social al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.