A fost sfințit complexul religios al Parohiei Mărăști din Protopopiatul Bacău

31 August 2019

Sâmbătă, 31 august 2019, în comunitatea de credință ortodoxă din satul Mărăști, comuna Filipeni, județul Bacău, Protopopiatul Bacău, sub protia părintelui protopop Costică Busuioc efortul depus de preotul paroh Ionuț Avram, alături de credincioșii săi și de alți oameni de bine, s-a văzut încununat prin săvârşirea slujbei de sfinţire a complexului religios format din Așezământul social-filantropic aflat sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Mina și din capela mortuară.

 

La acest moment haric special, precum şi la Sfânta Liturghie, au participat părintele Costică Busuioc, protopop al Protoieriei Bacău, un sobor de preoţi consilieri și inspectori eparhiali, preoți de la parohiile din împrejurimi, reprezentanţi ai autorităţilor locale, precum şi mulţime de popor, aducând prin aceasta laudă lui Dumnezeu, Care i-a ocrotit şi învrednicit să împlinească această lucrare.

Între anii 2018-2019, cu sprijinul credincioșilor, al Consiliului local al comunei Filipeni, cu ajutorul unor fii ai satului plecați în cele patru zări ale lumii, precum și al unor oameni de bine, ce au dorit să-și înscrie numele în rândul ctitorilor, sub coordonarea părintelui paroh Ionuț, a fost ridicat un așezământ social filantropic pentru comunitatea din satul Mărăști. Acesta cuprinde un spațiu generos pentru activități sociale, culturale și catehetice, o bucătărie dotată cu cele necesare și o capelă mortuară.

Localitatea Mărăști este situată în nord-vestul judeţului Bacău, la o răscruce de drumuri, într-un cadru pitoresc înconjurat de dealuri domoale, cândva roditoare - pline de pomi fructiferi, ascunsă pe sub nesfârşitele spinări ale Colinelor Tutovei.

Meritul preotului paroh este cu atât mai deosebit cu cât comunitatea, mică şi împuţinată, este complet neputincioasă. De altfel, pe an ce trece, aşezarea, pitită printre dealurile Tutovei, devine tot mai pustie, tinerii părăsind locurile natale, singuri bătrânii rămânând stâlpul satului şi al bisericii.

La eveniment au participat locuitorii din cele trei sate ale comunei, dar și o parte dintre cei plecați să-și facă rostul în viață prin alte locuri ale lumii. Remarcabilă a fost prezența primarului comunei, Rodica Ambrosie, care a îmbrăcat straie populare de sărbătoare.

După oficierea Sfintei Liturghii, a avut loc citirea Hrisovului de sfințire de către părintele Ciprian Ioan Ignat, secretar eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, și apoi părintele protopop Costică Busuioc și părintele consilier eparhial Adrian Ciobanu, alături de soborul de preoți, au sfințit așezământul social-filatropic.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de către corul psaltic Filomelos de la Parohia Borzești din Protopopiatul Onești. La finalul evenimentului toți cei prezenţi au primit din partea parohiei pachete cu hrană caldă. (pr. D.I.M)