”Fii dar din Darul lui Dumnezeu !”, un nou program eparhial social

28 Noiembrie 2017

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Sectorul Social-Filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului aduce la cunoștină inițiativa implementării unui nou Program Social Eparhial, în lunile noiembrie-decembrie, intitulat ”Fii dar din Darul lui Dumnezeu !”.

Astfel Sectorul Social-filantropic ș misionar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, pornind de la faptul că:

- unele parohii din mediul rural, datorită zonei defavorizate în care se află, cât și datorită lipsei fondurilor necesare nu au posibilitatea de a oferi copiilor enoriași dulciuri sau daruri în perioada sărbătorilor Nașterii Domnului;

- conform consultărilor telefonice purtate cu P.C. Părinți Protopopi, în anii precedenți, o serie de parohii din mediul urban, au obișnuit să ofere cadouri de Crăciun copiilor din parohii aflate în zone defavorizate, prin intermediul propriilor enoriași;

- disponibilitatea implicării parohiilor și enoriașilor din mediul urban sau zonele limitrofe în acest tip de activitate socială de susținere materială și morală a familiilor din mediul rural, prin oferirea de daruri de Crăciun

- perioada calendaristică din prezent este propice unor astfel de implicații cu caracter social-umanitar, respectiv perioada Postului Crăciunului, care ne îndeamnă la milostenie și ajutorarea semenilor cu stare socială precară, cât și luna decembrie, socotită a fi „luna cadourilor”, în care numeroase categorii sociale se mobilizează în a oferi daruri persoanelor nevoiașe;

- implicarea profesorilor de religie sau de la alte specialități în organizarea de colecte la nivelul unor instituții școlare, cu scopul de a oferi fructe, dulciuri, alimente, haine sau jucării persoanelor aflate în dificultate;

- bucuria manifestată de copii cu ocazia primirii unor daruri, mai ales pentru cei proveniți din familii monoparentale sau fără venituri, din mediul rural, poate conduce la crearea unui sentiment de „înfrățire” între parohiile/persoanele care au oferit cadourile și cei care le-au primit, sentiment realizat prin mijlocirea Eparhiei noastre.

Urmare acestor aspecte prezentate, Sectorul Social-Filantropic propune dezvoltarea acestor inițiative, deja existente în unele zone al Eparhiei și încurajarea participării mai multor parohii, din cele șase protopopiate, sub forma implementării unui nou Program Social Eparhial.

Între activitățile propuse spre implementare menționăm:

  • Întocmirea de către protoierii a listelor cu parohiile urbane și rurale participante în acest program.
  • Vor fi alese parohiile implicate deja precum și altele, cu posibilități financiare, care vor oferi daruri credincioșilor din parohiile rurale, situate în zonele cele mai defavorizate. Principiul de selecție  va fi următorul: o parohie din mediul urban va oferi daruri copiilor dintr-o parohie defavorizată din mediul rural.
  • Preoții din parohiile urbane și rurale vor anunța perioada de implementare a Programului Social Eparhial, după cum urmează:

Parohii rurale:

  • 20 – 30 noiembrie 2017

- mediatizarea proiectului în parohie/comunitate (21 noiembrie – la slujba Sfintei Liturghii a praznicului Intrătii Maicii Domnului în biserică)

- identificarea copiilor proveniți din familii aflate în dificultate

- alcătuirea scrisorii de către fiecare copil selectat. Se va scrie o scrisoare adresată lui Dumnezeu, în care copilul va arăta câteva motive personale pentru care vrea să-I mulțumească și totodată va menționa ce ar dori să primească în dar, la sărbătoarea Crăciunului: articole vestimentare, dulciuri, jucării, alimente, etc. Se vor evita produsele electronice, telefoane sau echipamente IT, astfel încât costul produselor unei scrisori să fie între 50-100 RON. La final, scrisoarea va cuprinde și o mulțumire exprimată de către copil față de familia care îi va oferi darurile.

- distribuirea scrisorilor către protopopiat, în vederea înaintării acestora parohiilor identificate din mediul urban

Parohii urbane:

  • 1 – 17 decembrie

- mediatizarea proiectului în parohie/comunitate

- identificarea enoriașilor/firmelor/sponsorilor/profesorilor de religie, etc care doresc să participe la activitățile proiectului. Preotul paroh va distribui câte o scrisoare unei familii dintre enoriași, iar aceasta se va ocupa de achiziționarea celor solicitate de copil. În cazul colaborării cu firme/sponsori sau profesori de religie pot fi alocate mai multe scrisori, în funcție de disponibilitatea colaboratorilor.

Parohii urbane și rurale:

  • 18 – 22 decembrie

- organizarea întâlnirilor dintre membrii urbane și copii din parohiile rurale, în scopul oferirii darurilor pregătite. Pentru buna vizibilitate a proiectului se pot deplasa, pe lângă preotul paroh/coordonator și alte persoane care s-au implicat direct în activitățile menționate.

- parohia rurală, în ziua pregătita pentru primirea oaspeților, va asigura un program de Crăciun, în Biserică, prin intermediul copiilor beneficiari, și nu numai, aducând astfel mulțumiri parohiei din mediul urban și enoriașilor care au făcut posibilă oferirea acestor bucurii față de copiii

 - mediatizarea pe site-uri și mass-media a rezultatelor programului: număr de parohii participante, număr de beneficiari și enoriași/familii/sponsori/profesori de religie participanți, etc.

(pr. Eugen-Ciprian Ciuche, Consilier Social-Filantropic)