Festivitatea de închidere a Școlii de Vară Băsești din Protopopiatul Moinești

31 August 2015

Duminică, 30 august 2015, a avut loc la parohia  Băsești festivitatea de închidere a Școlii de Vară  în  prezența părintelui protoiereu Costel Mareș, a copiilor participanți, a colaboratorilor și a voluntarilor care pe parcursul celor 2 luni de vară, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului,  au desfășurat diferite activități de recreere, de formare a unor deprinderi, dar și de învățare.

Printre aceste activități diverse  menționăm:  lecții de șah pe 3 nivele de pregătire, completate  cu  simultane și miniconcursuri de șah, handmade, icoane pe sticlă, noțiuni de prevenire și stingere a incendiilor, noțiuni de igienă și prim ajutor, pescuit, drumeție, matematică interactivă, efectuarea temelor de vacanță,  altoire trandafiri și portocali, simulare proces penal, apicultură, cultivare ciuperci pleurotus, atelier de tâmplărie, preparate culinare, lansare de lampioane,  toate activitățile fiind intercalate cu jocuri de cunoaștere, de comunicare, de echipă, de orientare etc..

          În cadrul festivității de închidere  a avut loc și o expoziție de icoane pe sticlă  pictate de copii, cele mai frumoase fiind sfințite tot cu această ocazie. Au fost expuse deasemenea și obiecte handmade majoritatea confecționate din materiale reciclabile. Părintele protoiereu Costel Mareș a rostit o alocuțiune în care a felicitat pe cei implicați în buna defășurare a Școlii de Vară și a subliniat printre altele importanța educației nonformale în evoluția copilului, educație care „nu se substituie, ci completează sistemul tradițional de învățământ”. La finalul festivității a avut loc premierea în cadrul căreia Protoieria Moinești a oferit prin tragere la sorți o bicicletă elevei Hanu Elena Beatrice, un premiu care, din voia lui Dumnezeu, este pe deplin meritat având în vedere că această fetiță a participat  și s-a implicat activ la absolut toate activitățile, obținând printre altele și locul  I la categoria 14 ani fete, la Concursul de Șah din vara aceasta de la Comănești.

Parohia Băsești a oferit voluntarilor, cadrelor didactice, specialiștilor în domeniile de activitate abordate, și bineînțeles celor 55 de copii participanți,  cărți  ziditoare de suflet, diplome, prăjituri și băuturi răcoritoare, mulțumindu-le tuturor pentru aportul adus.

       „Mulțumim părintelui protoiereu Costel Mareș pentru sprijinul acordat Școlii de Vară,  pentru râvna și dragostea sa concretizată  prin acțiunile cultural educative destinate tinerei generații, de la care cu toții așteptăm rezultate mai bune în dezvoltarea lor religios morală”, a menționat părintele paroh Dumitru Parfene.

Pentru a răsplăti și evalua eforturile depuse de copii în cadrul orelor de pregătire în tainele șahului, parohia Băsești  împreună cu Protoieria Moinești va organiza sâmbată 5 septembrie la ora 10 la Așezământul Social-Filantropic Băsești,  concursul de șah intitulat „CUPA DE SAH A PAROHIILOR” cu prilejul Anului Omagial al Misiunii Parohiei și Mănăstirii.

Aflat la a VII-a  ediție, concursul se adresează copiilor și adulților din parohii,  pe 6 categorii de vârstă ( U7, U9, U11,U13, U15, 15+), informații complete despre prospectul competiției aflându-se  la adresele: www.protoieriamoinesti.ro și  www.parohiabasesti.blogspot.com.
          La acest eveniment este invitată doamna Elisabeta Polihroniade, mare maestru international, din 1982 multiplă campioană națională  și olimpică, arbitru international în cadrul Federației Române de Șah, antrenor de șah și realizatoare de emisiuni în cadrul TVR, care a și pus la dispoziție organizatorilor  90 de table de șah, piese și ceasuri omologate. Se vor acorda premii în bani,  6 cupe, 30 de medalii şi 30 de diplome pentru premianţi, 150 de diplome de participare și alte surprize.