Festivalul Plăcintelor, sărbătoare câmpenească a satului Hârja, la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”

În anul Centenar al Marii Uniri, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” împreună cu colaboratorii săi ANTREC (Asociația Națională pentru Turismul ecologic și cultural) Bacău și Primăria Oituz, organizează a XIV – a ediție a Festivalului Plăcintelor, a II – a ediție a Sărbătorii câmpenești a satului Hârja, loc pitoresc cu adâncă încărcătură istorică, unde localnicii s-au jertfit pentru neam și credință, demnitatea și integritatea neamului românesc în cele două războaie mondiale.

Evenimentul dorește să refacă legătura cu satul de munte a celor ce s-au născut, crescut și copilărit în satul Hârja, oameni deosebiți plecați în lumea largă pentru a duce un trai mai bun și mai decent.
Pentru că nimic la români nu începe fără rugăciune, în sunet de toacă și în glas de slavă adusă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra hârjenilor și românilor din toată lumea, se va oficia o slujbă de mulțumire la debutul evenimentului, după care vor urma momente de cântec și dans popular românesc, având pe scenă formații și ansambluri populare de pe Valea Oituzului și nu numai, precum Ansamblul instrumental 10 prăjini, Ansamblul de dans popular al Comunei Poduri, Ansamblul Școlii nr. 1 Oituz, Ansamblul de dans popular Mocănașul a tinerilor din Hârja și Poiana Sărată, Ansamblul Agoria și multe alte voci tinere precum Larisa Lupu, Barote Andrada și Boacă Florina.
Dacă rugăciunea, portul și cântecul popular ce se vor întâlni la Hârja, nu poate lipsi nici plăcinta tradițională poale-n brâu și alte preparate autohtone, ce se vor regăsi la standurile special amenajate în curtea Așezământului ”Sf. voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, acolo unde vor concura mai multe filiale ANTREC, brutării, patiserii sau persoane fizice, venite de aproape sau mai de departe, pentru cele mai bune și gustoase plăcinte.
După cum se știe la români, că prima condiție ca să câștigi, este să participi, fiecare concurent va fi un câștigător dar, mai ales, fiecare participant va câștiga bucuria de fi împreună cu foarte mulți prieteni de suflet, cărora le pasă de tradiția, cultura și mai ales spiritualitatea satului românesc.

Pr. Ilarion Mâță