Evocarea Sfinților Trei Ierarhi la Liceul Teologic “Episcop Melchisedec” din Roman

29 Ianuarie 2015

Cu binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop Ioachim, la Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec” din Roman au avut loc zilele acestea mai multe manifestări prilejuite de serbarea Anului Comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur.

Profesorii, elevii și ostenitorii Liceului Teologic “Episcop Melchisedec”,  celebrează, cu ocazia praznicului Sfinților Trei Ierarhi, sărbătoarea învățământului teologic, instituită în Bisericile Ortodoxe odată cu hotărârile Primei Conferinţe Internaţionale a Profesorilor de Teologie Ortodoxă din 1936, ce a avut loc la  Atena.  Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-a organizat în școala ctitorie a episcopului Melchisedec, o suită de manifestări ce au evocat personalitățile celor trei sfinți și care s-au desfășurat pe parcursul săpămânii premergătoare sărbătorii Sf. Trei Ierarhi.

         Marți, 27 ianuarie, după participarea elevilor și profesorilor la Sf. Liturghie arhierească la Catedrala Arhiepiscopală și la procesiunea prilejuită de praznicul Aducerii moaștelor Sf. Ioan Gură de Aur, sărbătoarea a continuat cu slujba Vecerniei ce s-a slujit în Paraclisul ”Sf.  Gheorghe”, la sfârșitul căreia trei elevi au evocat în lucrări deosebit de frumoase viețile și activitatea celor trei personalități. Un moment deosebit l-a constituit prezentarea părintelui protosinghel Andrei Ioniță, mare eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale, legată de istoria felonului Sf. Ioan Gură de Aur, odor de mare preț pe care Episcopia Romanului l-a primit în dar pe timpul domnitorului Alexandru cel Bun.

         Cu acest prilej, P. C. Pr. Prof. Gheorghe Smerea, directorul instituției, a precizat o serie de considerații legate de acest eveniment:  “Instituția noastră de învățământ se află sub patronajul spiritual al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și sub neîntrerupta binecuvântare a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim. Acest patronaj spiritual ne responsabilizează să participăm la activitățile culturale și spirituale organizate de Arhiepiscopie, dar și de a le continua în cadrul instituției noastre.

         De aceea, astăzi, în acest „laborator de suflete” cum îmi place mie să numesc paraclisul liceului, continuăm activitatea de comemorare a Sfântului Ioan Gură de Aur cu momentul din seara aceasta, precum și cu celelalte momente ce se vor desfășura în instituția noastră. Toate aceste momente întregesc un program prin care dăm curs hotărârii Sfântului Sinod, dată la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în ședințele de lucru din 29 oct. 2013 și 29 sept. 2014, conform căreia anul 2015 este Anul omagial al  misiunii parohiei și a mănăstirii, și Anul comemorativ al Sf. Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii. Cum începutul a fost dat de Arhiepiscopie, iar instituția noastră se află sub ocrotirea celor Trei Sfinți Ierarhi, momentul din seara aceasta, precum și concursul de mâine, dorim să  marcheze comemorarea Sfântului Ioan Gură de Aur, împreună cu ceilalți doi sfinți ierarhi, ca apărători ai dreptei credințe, învățători ai pocăinței, luminători ai familiei creștine și ai vieții monahale, neobosiți promotori ai filantropiei creștine”, a precizat directorul Liceului ”Episcop Melchisedec”.

                  Miercuri, 28 ianuarie, în Sala de festivități a instiuției s-a organizat, tot cu prilejul sărbătorii Sf. Trei Ierarhi, un concurs de cultură teologică. Toți elevii participanți au fost premiați cu cărți dăruite de către Înaltpreasfințitul Ioachim, dar și cu recompense bănești. În elaborarea conceptului acestui concurs s-a încercat, odată cu redactarea întrebărilor de către profesorii de discipline teologice, acoperirea unei plaje cât mai largi de cunoștințe, dar și trezirea, în rândul elevilor, a conștiinței însemnătății celor trei ierarhi ocrotitori ai așezămintelor teologice.