Eveniment cultural-religios cu prilejul sfințirii școlii din satul Păncești

Vineri, 13 ianuarie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, preoții din parohiile arondate comunei Sascut au participat la evenimentul cultural organizat de Școala Gimnazială Sascut în parteneriat cu Centrul județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale Bacău, în cadrul căruia elevii inimoși ai acestei școli, coordonați de dna. inspector Sandu Ionela  și de dna. profesoară Gabriela Cerbu, l-au comemorat pe marele poet național Mihai Eminescu prin recitarea celor mai cunoscute poezii ale sale și prin evocarea sa în scrierile marilor oameni de cultură românească: Mihail Sadoveanu, Nicolae Iorga ș.a.

Acest eveniment cultural artistic a început cu slujba de sfințire și binecuvântare a lucrărilor de renovare și utilare a școlii din satul Păncești, realizate de Consiliul Local al Comunei Sascut printr-un proiect cu finanțare europeană, de către preoții din comună, moment de rugăciune la care au participat activ profesorii și elevii prezenți.

Cu acest prilej, preotul Grigoraș Alexandru, protopop al protopopiatului Sascut, a adresat un cuvânt de felicitare pentru aceste lucrări care s-au realizat, subliniind faptul că marele poet național a fost un mărturisitor al lui Dumnezeu și un apărător și sprijinitor al Bisericii pe care a numit-o "mamă a neamului românesc",  arătând că identitatea și cultura neamului nostru se bazează pe temelia credinței în Iisus Hristos Dumnezeu.

La final, părintele protopop a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și a oferit în dar directorilor celor două instituții implicate în organizarea acestui eveniment câte o icoană a Maicii Domnului care să fie ocrotitoare a elevilor și profesorilor care își desfășoară activitatea în această școală.