Etapa județeană a Olimpiadei Interdisciplinare „Cultură și Spiritualitate Românească”, la Bacău

Sâmbătă, 11 martie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, sub coordonarea părintelui inspector de specialitate, prof. dr. Adrian Alexandrescu, s-a desfășurat la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” din municipiul Bacău etapa județeană a Olimpiadei interdisciplinare „Cultură și Spiritualitate Românească”, o competiție pentru disciplinele Religie și Limba și literatura română.

După cum evidențiază regulamentul specific de organizare, Olimpiada „Cultură şi Spiritualitate Românească” reprezintă un concurs de excelenţă care se adresează elevilor cu aptitudini, înclinaţii şi interese deosebite pentru disciplinele Religie și Limba și literatura română. Ea valorifică personalitatea culturală deschisă și flexibilă a elevului capabil de performanţă din învăţământul preuniversitar, se adresează tinerilor creativi care pot valorifica elemente de antropologie culturală din programele disciplinelor de examen și are ca obiectiv fundamental promovarea interdisciplinarităţii, prin identificarea arhetipului literaturii de inspiraţie sacră, concurenţii urmând a proba abilităţi de susţinere a unei argumentări personale, bazate pe studiu comparativ şi pe exprimare culturală.

Evenimentul didactic s-a bucurat de prezența a peste 150 de elevi și a 46 de profesori evaluatori, fapt ce subliniază încă o dată interesul și dragostea pe care tinerii elevi le acordă celor două materii de învățământ. Cerințele olimpiadei au vizat evaluarea nivelului competențelor de documentare, de lectură şi de interpretare a mesajului textului literar cu tematică sacră şi a textului nonliterar despre lume, corelate cu categoria estetică a frumosului, a adevărului şi a binelui.

Olimpiada interdisciplinară „Cultură şi Spiritualitate Românească” a beneficiat în acest an de regulamente actualizate, pentru nivelurile gimnazial, respectiv liceal, tematica fiind subscrisă aceleiași teme „Frumusețea sacră a lumii”. Olimpiada s-a dovedit un bun prilej de a evidenția strădaniile elevilor, precum şi devotamentul și profesionalismul profesorilor de specialitate în procesul de învățământ.

Etapa Națională a Olimpiadei interdisciplinare „Cultură şi Spiritualitate Românească” se va desfășura în perioada 26-30 aprilie 2023 la Alba-Iulia, pentru ciclul gimnazial, respectiv în perioada 3-7 mai 2023, la Oradea, pentru ciclul liceal.

 

Prof. Adrian-Viorel Nechita

Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” Bacău