Duminica românilor migranți prăznuită la Holt

21 August 2017

În data de 20 august 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, credincioşii Parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Holt, cu mic cu mare, au prăznuit Duminica românilor migranți, adică a tuturor celor care studiază sau lucrează în străinătate şi care în această perioadă se află în concediu acasă alături de cei dragi.

Sărbătoarea din prima duminică de după Adormirea Maicii Domnului se înscrie în ciclul activităţilor pastoral-misionare ale parohiilor, ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din februarie 2009 şi este un semn de apreciere şi de mângâiere faţă de românii care trăiesc departe de familie şi de ţara natală.

În acest context, în Parohia Holt s-a săvârşit Sfânta Liturghie, rugăciuni de mulţumire şi de binecuvântare, iar la final, copiii care fac parte din ansamblul folcloric „Meleaguri letene” condus de doamna Oltiţa Todircă, au interpretat pricesne, cântece patriotice şi cântece tradiţional populare spre bucuria şi încântarea  tuturor celor prezenţi.

„În această duminică se are în vedere, pe lângă mângâierea celor rămaşi acasă, întărirea conştiinţei de români drept-credincioşi a dumneavoastră, a celor plecaţi în străinătate. Mărturia creştinească şi românească a dumneavoastră este deosebit de importantă pentru propovăduirea Evangheliei lui Hristos şi păstrarea unei imagini cât mai integre pe care ţara noastră începe să și-o creioneze în ochii unei lumi occidentale tot mai desacralizate”, a precizat părintele paroh Adam Iulian.

Activitatea s-a încheiat printr-o interpretare a cântecului de toacă, de către tinerii care au participat, din partea Parohiei Holt, la concursul de la Mănăstirea „Sfântul Cuv. Eftimie cel Mare” de lângă Târgul Ocna, în data de 17 august 2017. Părintele Iulian Adam, a ţinut să rostească apoi, în faţa tuturor celor prezenţi, „Scrisoarea deschisă adresată neamului românesc”, scrisă de părintele Arhimandrit Justin Pârvu, cu puţină vreme înainte de trecerea sa la Domnul, scrisoare ce este un puternic îndemn spre unitate de neam şi de credinţă adresat tuturor românilor, şi a invitat pe toţi cei prezenţi la o agapă a comuniunii frăţeşti.