Dublă sărbătoare în Duminica Ortodoxiei la Târgu-Ocna

Duminica Ortodoxiei, primul popas duhovnicesc din perioada Postului Mare, a fost sărbătorită îndoit la Târgu-Ocna prin procesiunea „Sfintele Icoane – bucuria Bisericii”, dar și prin Marșul pentru Viață.

Având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și continuând tradiția începută acum 10 ani, preoții și credincioșii de pe Valea Trotușului s-au adunat în rugăciune, în cântare și în mărturisire la Biserica „Precista” din oraș. Aici, sub protia părintelui protopop Ioan Bârgăoanu, a fost săvârșită prima parte a Acatistului Bunei-Vestiri, urmând ca toți cei adunați să pornească într-un marș al biruinței pe străzile stațiunii târgocnene. Având în mâini o icoană și un mesaj Proviață cu toții au cântat imnuri de bucurie, imnuri de biruință, săvârșindu-se cereri și rugăciuni de mulțumire la fiecare intersecție din oraș.
Ajungând cu toții în apropierea Bisericii „Sfinții Voievozi”, au fost întâmpinați de credincioșii din această zonă a orașului, săvârșindu-se totodată o slujbă de sfințire și binecuvântare a icoanelor prezente la această procesiune.
Ultima oprire a fost la Biserica Răducanu, unde, sub omoforul Maicii Domnului, a fost săvârșită a doua parte a Acatistului Bunei-Vestiri, urmat de rugăciuni de mulțumire adresate lui Dumnezeu și Maicii Sale Preacurate.
În cuvântul de învățătură, părintele protopop a evidențiat rolul și importanța sărbătorii de astăzi, trecând în revistă pe scurt istoria biruinței cinstitorilor de icoane împotriva iconoclaștilor din 843, dar și cinstirea care se cuvine să o aducem Sfintelor Icoane. Mulțumind tuturor celor prezenți, preoți și credincioși, tineri și copii, părintele Ioan a subliniat și a doua sărbătoare care a avut loc la Târgu-Ocna prin organizarea acestui Marș pentru Viață „Unic din prima secundă”, înscriindu-se astfel și orașul acesta în lista lungă a celor care vor organiza în această lună pentru Viață o procesiune și un marș de mărturisire. Pe lângă parohiile din zona orașului Târgu-Ocna care au susținut acest demers, au fost scoase în evidență mai ales Asociațiile implicate în organizarea acestui Marș și anume: Asociația „Patmos” a Protoieriei Onești, ATOR Onești, Asociația „Sf. Anastasia Romana” și Departamentul Provita al Protoieriei Onești.

Pr. Elisei Roncea – Departamentul Provita
Foto: Tody Constantin