Dezbateri publice la nivel național pentru noile pachete de legi în domeniul asistenței sociale

Vineri, 22 septembrie 2023, au avut loc în format fizic și online dezbateri publice pentru actualizarea celor mai importante acte legislative în asistența socială, la care au participat peste 200 de furnizori de servicii sociale, publici și privați.

La aceste dezbateri a participat și delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, pr. Ilarion Mâță, consilier social la Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Pr. Ilarion Mâță a facut câteva propuneri concrete pentru îmbunătățirea Legii asistenței sociale, L. 292/2011 și a Legii asistenței persoanelor vârstnice, L. 17/2000.

Ordinea de zi pentru ședința publică, desfășurată în sistem hibrid:

  • Prezentarea regulilor după care se vor ghida dezbaterile;
  • Cuvântul de deschidere susținut de reprezentantul din conducerea MMSS (Ministerul Muncii și Solidarității Sociale), urmat de directorul de la Direcția politici servicii sociale;
  • Prezentare proiectului de lege;
  • Exprimarea din partea participanților a recomandărilor cu referire concretă doar la proiectul de act normativ în discuție;
  • Comunicarea faptului că minuta dezbaterii publice însoțită de versiunea îmbunătățită a proiectului de act normativ va fi publicată pe site-ul MMSS și a faptului că MMSS va comunica în scris, nepreluarea recomandărilor formulate.

Prezența pr. consilier, în cadrul ședinței publice de dezbateri, se datorează amplei activități a sectorului social-filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, domeniu în care eparhia numără remarcabili furnizori de servicii sociale, recunoscuți la nivel național și internațional.

(Negru Gheorghe)