Deschiderea anului școlar la Școala Alexandru Ioan Cuza - Roman

15 Septembrie 2012

Astazi,15 septembrie 2012, Scoala cu clasele I-VIII "Al.I.Cuza" - Roman , a consemnat o indoita bucurie:implinirea a 30 de ani de la inaugurarea institutiei de invatamant (15 sept.1982-Scoala generala Nr.5 - Roman, pe atunci) si deschiderea oficiala a noului an scolar, prin resfintirea Scolii, dupa ample lucrari de renovare , innoire si dotare ,efectuate cu sprijinul Primariei Roman, printr-un proiect european, cofinantat de Guvernul Romaniei si Consiliul Local, proiect in valoare de circa 27 miliarde lei.

In urma acestor lucrari ce s-au derulat vreme de un an,Scoala a fost apreciata astazi, drept" cea mai frumoasa scoala din judet". Cel care a coordonat acest proiect este directorul institutiei,preotul profesor Claudiu Maxim, slujitor la biserica Sf. Nicolae din mun. Roman, un pedagog iscusit , bun gospodar si administrator.

La orele 11.00 au fost intampinati de catre cadrele didactice ,parintii si elevii acestei scoli, oaspetii de seama: Preasfintitul Episcop Ioachim Bacauanul, dl. Inspector Scolar general prof.Viorel Stan, de la ISJ Neamt, Dl. deputat Marius Neculai, D-nul primar al Mun. Roman Prof. Dan Laurentiu Leoreanu, D-na inspector Scolar Maria Ghinita, foste cadre didactice si elevi ai scolii, precum si o mare multime de romascani.

Dupa taierea panglicii si inaugurarea Scolii, a fost oficiata slujba sfintirii apei mici si binecuvantarea untdelemnului, dupa care Preasfintia sa a binecuvantat constructia reinnoita. Pe terenul de sport , acolo unde asteptau cu emotii micutii invatacei, insotiti de parintii si dascalii lor, a fost oficiata slujba Te Deum-ului la inceputul Anului Scolar si rugaciuni pentru elevi.

Preasfintitul Ioachim a stropit cu aghiazma multimea credinciosilor prezenti,oferind tuturor cate o iconita sfintita, apoi a adresat un cuvant ocazional, de binecuvantare a noului an scolar. In cuvantul sau, Preasfintitul a indemnat pe dascalii scolii sa fie adevarati "formatori de ingeri" si modelatori ai tinerei generatii, oferind un dar simbolic Scolii: Icoana Sf. Cuvioase Parascheva - ocrotitoarea Romanului si o Biblie , Cartea Cartilor, pentru Biblioteca Scolii.

Au mai luat cuvantul Dl deputat Marius Neculai, D-na Insp. Sc. Maria Ghinita, Dl. prof. Lucian Teodorescu - primul director al Scolii, astazi octogenar, dl. primar al mun. Roman, precum si Pr. prof. Claudiu Maxim, actualul director al scolii , care a adus multumiri tuturor celor care l-au sprijinit in aceasta ampla lucrare de renovare a scolii, urandu-le colegilor si elevilor un an bun cu frumoase roade.Sarbatoarea s-a incheiat cu un polihroniu.