Daruri de Crăciun pentru copiii încercați din Ucraina

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, în perioada 7-8 ianuarie 2023, prin programul social eparhial "Români,  pentru românii încercați din Ucraina", a oferit 100 de cadouri de Crăciun copiilor din Parohia Hagi Curda, Protopopiatul Ismail, Episcopia  Basarabiei de Sud, care au scris scrisori de Craciun și le-au trimis prin Pr. Mihail Stegărescu, parohul acestei parohii și protopop de Ismail, către Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. 

Această activitate,  derulată în Ucraina și Republica Moldova, încheie proiectul  social eparhial  „Vrei să fii bun de Crăciun?”, ediția a IV-a, care a reușit să aducă bucurie unui număr total de 7208 copii aflați în situații de risc.                                                                                                                                                                             

Delegația din Eparhia Romanului șI Bacăului,  formată de Pr. Ilarion Mâță, coordonator al Sectorului Social-Filantropic și Misionar, Pr. Petru Nicolae Toma, reprezentant al Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” și domnul teolog Cornel Iftime de la Parohia Măgura II, Protopopiatul Bacău, a oferit darurile Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim copiilor din comunitatea românilor ortodocși din acest sat ucrainean, situat în teritoriul istoric al Basarabiei de Sud.

Duminică, a doua zi de Crăciun, după ritul vechi, a fost săvârșită Sf. Liturghie în Biserica sf. Ap. Petru și Pavel din localitatea Hagi - Curda, Raionul Ismail, sub protia pr. consilier eparhial Ilarion Mâță care a adresat urările de sănate și binecuvântare ale Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, cât și cuvintele de încurajare pentru a rămâne fideli spiritualității ortodoxe,  culturii și limbii române, chiar dacă tot ceea ce îi înconjoară este ostil demnității și credinței poporului român creștin ortodox.

După Sf. Liturghie au fost oferite darurile consistente aduse de la Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, cu sprijinul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” și a domnului Cornel Iftime, constând în ghetuțe noi de iarnă, articole noi de îmbrăcăminte, jucării, dulciuri, cărți de literatură și povești românești, rechizite și mai ales cartea de rugăciuni scrisă de Înaltpreasfinția Sa, oferită și celorlalți credincioși prezenți la Sf. Liturghie, nu doar copiilor. Pr. Ilarion a felicitat pe părintele protopop de Ismail Mihail Stegărescu, parohul acestei parohii, care reprezintă pentru toți preoții un model de misionarism jertfelnic pentru ceea ce are mai sfânt poporul român din diaspora: Biserica (spiritualitatea),  școala românească (limba română) și educația creștin-ortodoxă (cateheza și invățătura de credință).După ce o parte din copii și creștini au colindat,  Pr. Mihail a precizat la sfârșitul activității: „ Bucuria pe care am avut-o azi prin împreună slujire se aseamãnã bucuriei magilor care au avut-o când L-au gãsit pe Pruncul Hristos. Sunt foarte mulţumit pentru bucuria copiiilor şi a pãrinţilor. Vă mulţumesc mult pentru truda şi osteneala Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, iar mie nu îmi rãmâne decât sã dau laudã lui Dumnezeu pentru toate aceste binecuvântări”.

După activitatea din biserica parohială, delegația Eparhie Romanului și Bacăului a vizitat câteva obiective eclesiale și culturale din Protopopiatul Ismail, mai ales Așezământul cultural - filantropic construit de Asociația cutural-religioasă „Episcop Melchisedec Ștefănescu” Ismail, al cărei președinte este chiar pr. Mihai Stegărescu.

În a doua parte a zilei, la resedința Episcopiei Basarabiei de Sud de la Cahul, Preasfințitul Părinte Veniamin a discutat cu delegații eparhiei de la Roman situatia infrastructucturii eclesiale și sociale de la mai multe șantiere și posibile proiecte sociale inter-eparhiale, mai ales în contextul Anului omangial al pastorației persoanelor vârstnice, dar și pentru alte categorii sociale aflate în dificultate. 

(Pr. Petru-Nicolae Toma)