Curs festiv al asistenților medicali generaliști, la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” Roman

16 Iulie 2021

În preajma capelei ce adumbrește locul de veci al celui mai învățat episcop al românilor a avut loc o festivitate ce a marcat sfârșitul unui ciclu de învățământ postliceal pentru un număr de 55 de absolvenți ai specializării asistent medical generalist, care anul acesta școlar a primit recomandarea ARACIP în vederea acreditării.

Alături de profesorii și elevii de învățământ sanitar prezenți au fost reprezentanții Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, părintele Arhim. Andrei Ioniță, exarh cultural și părintele Ierod. Nectarie Iftime, Mare Ecleziarh al Catedralei arhiepiscopale. S-a evocat cu această ocazie viziunea lui Melchisedec Ștefănescu, cel ce, facilitând cu multă osteneală dezvoltarea materială a seminarului romașcan, avea să fie ctitor a ceea ce, în Primul Război Mondial avea să fie în clădirea seminarului Spitalul Militar Francez „Prince Mircea”, iar după mai bine de un secol, instituția în care aveau să se pregătească absolvenții de învățământ postliceal sanitar contemporani cu pandemia cauzată de coronavirus. Așadar, viață medicală intensă în același loc, după mai bine de un veac, în așteptarea unui binevenit deziderat al Chiriarhului Romanului de astăzi, Înaltpreasfințitul Ioachim, renovarea Spitalului „Precista Mare” din Roman. Părintele Exarh a transmis binecuvântarea arhipăstorului Romanului și Bacăului celor ce doresc să devină modele de jertfelnicie în slujba a ceea ce, extrem de inspirat, Preafericitul Părinte Patriarh numea „taina fratelui”. Pentru ducerea la bun sfârșit a unor astfel de oficii, vorbitorii au marcat nevoia de a fi profesionist în sănătate publică datorită unei forțe motrice de mare importanță, anume vocația. După ce s-au făcut astfel de precizări, iar absolvenții au fost felicitați de magiștrii lor, s-au exprimat de către viitorii asistenți medicali gânduri de recunoștință, de angajament pentru misiunea ce îi așteaptă, s-a citit cu solemnitate încă odată catalogul, apoi, ca într-o veritabilă epicleză a întâlnirii, s-a dat citire jurământului asistentului medical.
Profesorii și elevii de învățământ postliceal îi mulțumesc Înaltpreasfințitului Ioachim pentru binecuvântarea pe care o acordă elevilor și corpului profesoral, și pentru sprijinul material important acordat în vederea acreditării acestei specializări pe parcursul anului școlar curent.
Pr. Ionuț Amărinii,
Director al Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman