Credincioși oneșteni – pelerini la hramul Catedralei arhiepiscopale din Roman

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, duminică, 15 octombrie, peste 300 de pelerini din mai multe parohii de pe raza Protopopiatului Onești au participat la Dumnezeiasca Liturghie săvârșită în Altarul de vară din incinta ansamblului arhitectural al Centrului eparhial din Roman, cu prilejul cinstirii Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Catedralei arhiepiscopale.

Din soborul de preoți și diaconi care i-a înconjurat pe Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, au făcut parte mai mulți preoți din Protoieria Onești. Amintim pe părintele protoiereu Ioan Bârgăoanu, paroh al Parohiei cu hramurile „Buna Vestire” și „Sfântul Simeon Noul Teolog” din Mănăstirea Cașin, părintele Eleodor Bodea, paroh al Parohiei „Sfântul Nicolae” din Drăgugești și părintele Mihai Oprea, preot slujitor la această parohie, părintele Dorin Geaboc de la parohia cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și „Sfântul Apostol Toma” din Blidari, părintele Ioan Berdan de la Parohia „Sfântul Nicolae” din Onești, părintele Vasile Panțâru de la Parohia „Buna Vestire” din Târgu Ocna, părintele Silviu Butucaru de la Parohia „Sfântul Ioan” din Târgu Ocna, președinte al Asociației „Sfânta Anastasia Romana”, părintele Silviu Andrei Neicu de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Ocna, părintele Andrei Turcu de la Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Târgu Ocna, părintele Florin Ioniță de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Brătila și părintele Gheorghe Leuștean de la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Mănăstirea Cașin, președinte al Asociației „Suroti”.

Părinții au fost însoțiți în rugăciune de cei încredințați lor spre păstorire. Astfel, răspunzând chemării clericilor, copii, tineri, adulți și bătrâni au întregit numărul celor peste 3000 de credincioși care au umplut curtea istoricei catedrale de la Roman. Aceștia au trăit cu emoție bucuria rugăciunii, cei mai mulți dintre ei împărtășindu-se cu Trupul și Sângele Mântuitorului, închinându-se sfintelor moaște prezente în lăcașul de cult și primind binecuvântarea celor doi ierarhi.  

După Sfânta Liturghie, în drumul lor spre casă, pelerinii s-au închinat și în bisericile unora dintre mănăstirile eparhiei, mulțumind Mântuitorului Hristos pentru binefacerile pe care le-a revărsat asupra lor și pentru mijlocirile Sfintei Cuvioase Parascheva.

Credincioșii din parohiile Drăgugești, Mănăstirea Cașin și Deleni, însoțiți de preoții lor, au ales însă să își îndrepte pașii și spre cetatea Iașilor pentru a se închina și sfintelor moaște ale Cuvioasei ce binecuvântează urbea moldavă cu prezența lor de aproape patru secole. După închinarea la sfintele moaște, aceștia au vizitat mănăstirile din oraș și din împrejurimi, primind cuvânt de folos duhovnicesc din partea părinților duhovnici.

Pelerinajul la Catedrala arhiepiscopală de la Roman și de la Catedrala mitropolitană de la Iași, desfășurat cu ocazia cinstirii Sfintei Parascheva, este o expresie a evlaviei deosebite pe care credincioșii din Protoieria Onești o au față de cea care este ocrotitoarea Eparhiei Romanului și Bacăului, fiind totodată și o mărturie fără putință de tăgadă a ajutorului pe care l-au primit de la Dumnezeu, în urma rugăciunilor înălțate către Cuvioasa.

 

Pr. Florin Robert Blănaru