Credincioși băcăuani în pelerinaj pentru comemorarea episcopului Melchisedec

 În cadrul manifestărilor dedicate Episcopului Melchisedec Ștefănescu, ediția a XVII-a, cu purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, în data de 16 mai a.c. credincioșii parohiei Șerbănești, alături de cei din parohia Sf. Trei Ierarhi – protopopiatul Bacău, au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie arhierească oficiată în Catedrala arhiepiscopală "Sf. Cuvioasă Parascheva" din Roman.

 

Cu această ocazie a fost organizat un pelerinaj la care au participat peste șaptezeci de persoane, menit să aducă în atenția credincioșilor protopopiatului Bacău personalitatea vrednică de cinstire a celui ce a fost "cel mai ilustru episcop al românilor”. Încă de la primele ore ale dimineții preoții coordonatori ai parohiilor Șerbănești și Sf Trei Ierarhi, însoțiți de credincioși, au urcat în autocarul agenției de pelerinaj Meteora Tour și au purces spre Catedrala arhiepiscopală purtând în suflet emoția întâlnirii cu Arhipăstorul lor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, dar și cu marele episcop - cărturar Melchisedec Ștefănescu, comemorat zilele acestea la Roman. Bucuria evenimentului a fost amplificată de prezența în Catedrală a unui fragment din moaștele Sfântului Ioan Maximovici aduse din San Francisco (USA).

Credincioșii băcăuani au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, alături de care s-au aflat părintele  arhimandrit Pimen Costea, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, părinții protopopi ai celor 6 protopopiate de pe cuprinsul eparhiei Romanului și Bacăului, reprezentanți ai autorităților locale și centrale și preoți profesori ai Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman. Răspunsurile la strană au fost date de elevii seminariști ai liceului teologic ortodox romașcan, îndrumați de arhid. Vlad Samoilă.

După Sfânta Liturghie, credincioșii băcăuani s-au alăturat Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim în pelerinaj spre Fundația "Episcop Melchisedec” unde s-a oficiat un parastas la 125 de ani de la trecerea la cele veșnice a episcopului Melchisedec Ștefănescu. Aici, credincioșii au avut ocazia sa afle despre sprijinul necondiționat oferit de episcopul Melchisedec încă de acum 150 de ani, învățământului și neamului românesc.

 La final, credincioșii prezenți s-au bucurat de cuvântul de binecuvântare și de învățătură rostit de IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, care a adresat credincioșilor prezenți invitația de a reveni, de fiecare dată, cu prilejul manifestărilor care se organizează în inima eparhiei Romanului și Bacăului. Pentru cei care s-au ostenit să ia parte la solemnitatea momentului, preoții celor două parohii băcăuane s-au îngrijit să pregătească merinde pentru drum, ca aceștia să se bucure pe deplin de întâlnirea cu chiriarhul lor și cu istoria milenară a acestei de Dumnezeu binecuvvântate eparhii.  (Pr. Ciprian Gunea)