Constantin Bălăceanu-Stolnici a trecut la cele veșnice la vârsta de 100 de ani

Astăzi, 20 august 2023, a fost voia lui Dumnezeu ca dl. prof. dr. Academician Constantin Bălăceanu Stolinici să plece dintre noi.

Acest "OM epopee", în cei 100 de ani împliniți, s-a uitat pe sine și a făcut totul pentru alții, pentru neam și Biserica din care face parte!

 Acum avem speranța că Dumnezeu va face totul pentru el, pentru că a fost un om deosebit.

Noi ne resemnăm, dar în același timp ne bucurăm duhovnicește, fiindcă am fost, un crâmpei din viața noastră, contemporani cu Domnia sa, stându-i uneori în preajmă! 

Cu respect și compasiune pentru apropiații Excelenței sale, rugăm pe Hristos sa îi dea cununa cea nevestejită a slavei Sale.

***

Constantin Bălăceanu-Stolnici a trecut la cele veșnice duminică în locuința sa din Capitală. Anunțul a fost făcut de Universitatea Ecologică din București.

Academicianul împlinise în iulie vârsta de 100 de ani.

Descendent al unei vechi familii boierești, Prof. univ. dr. Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru de onoare al Academiei Române și directorul onorific al Institutul de Antropologie „Francis Rainer” al Academiei Române, a fost medic neurolog cu o experiență profesională de peste 75 de ani, om de știință, promotor al neurociberneticii, profesor de Neuropsihologie și Anatomie a Sistemului Nervos.

Constantin Bălăceanu-Stolnici a fost aniversat la Academia Română la împlinirea vârstei centenare.

Cu această ocazie, Patriarhul Daniel i-a transmis un mesaj de binecuvântare în care sublinia că „Domnul Constantin Bălăceanu-Stolnici a fost în toată viața sa un om apropiat al Bisericii. Domnia sa a reușit, nu numai după anul 1990, ci şi în plin regim comunist, să cultive o complementaritate între argumentarea ştiinţifică şi revelaţie sau credinţă”.

Distinsul profesor a fost membru al Adunării Naționale și al Consiliului Național ale Bisericii Ortodoxe Române, și un apropiat al regretaților patriarhi ai României: Justinian, Iustin și Teoctist, precum și al multor ierarhi din ţara noastră.

Constantin Bălăceanu-Stolnici a fost și un susținător public al proiectului Catedralei Mântuirii Neamului. În 2022 a fost distins cu Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române. (sursa: basilica.ro)

***

În cadrul unui eveniment omagial cu prilejul împlinirii a 100 de ani de viață, desfășurat la Roman în data de 25 iunie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim i-a înmânat academicianului Constantin Bălăceanu Stolinici Diploma de Excelență „Medalia jubiliară Episcopia Romanului 600 de ani de existență”.