Conferințe duhovnicești susținute la Parohia "Sfinții Apostoli" din Bacău

Cu binecuvântarea Ierarhului nostru - IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, sub directa coordonare a Protopopiatului Bacău și în contextul serbării hramului Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Parcul „Cancicov” al municipiului Bacău (lângă Spitalul Județean), au fost aduse la această biserică spre a fi venerate Sfintele Moaște ale Sfântului Apostol Andrei și ale Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, prilej de mare și sfântă bucurie pentru urbea băcăuană și nu numai.

Evenimentul de mare amploare cultural-duhovnicesc cu implicații catehetice practice s-a desfășurat de-a lungul a mai multe zile sub egida ”BACĂUL sub binecuvântarea sfinților”. Credincioși de la mic la mare au venit pentru a participa la Sfintele Liturghii, pentru a se închina la sfintele moaște și chiar pentru a participa la conferințele organizate cu acest sfânt prilej.

Astfel, în data de 27.06.2016 sub titlul «Apostolat și educație creștină pentru lumea de astăzi» s-a desfășurat, în curtea bisericii implicate în proiect, conferința ce l-a avut ca invitat pe Părintele Arhim. Pimen Costea - vicar eparhial administrativ în cadrul Centrului Eparhial al Arhipiscopiei Romanului și Bacăului.

Părintele Pimen a spus printre altele:

Ne trebuie o educație cu totul aleasă pentru ca generația care vine din urmă, să fie una formată intelectual, dar care să știe a avea continuu Biserica în mintea și în ființa sa. Tânărul are nevoie de dragoste și înțelegere. Ținta finală a educației religios-morale trebuie să fie creșterea duhovnicească a copiilor și a tinerilor în iubirea faţă de Dumnezeu şi de semeni.                                  

La finalul conferinței, părintele a răspuns tuturor întrebărilor venite din public.      

Următoarea conferință, a avut loc marți, 28.06.a.c. Programată inițial în curtea locașului de cult al parohiei, din cauza vremii capricioase din ultimele zile, aceasta a fost mutată în sediul Protopopiatului Bacău. La ea au participat toți preoții protoieriei, precum și mulțime de credincioși ce a dorit să îl asculte pe Părintele invitat special cu acest prilej. 

Intitulată sugestiv «Ai copil? Învață să fii părinte!», a avut drept conferențiar pe Părintele Arhim. Hrisostom Rădășanu, Consilier al Sectorului învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor care a venit la Bacău având binecuvântarea IPS Părinte Teofan -Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Pe parcursul întrunirii au fost dezvoltate mai mult linii de discuții despre Inteligența spirituală din fiecare individ, despre existența IQ spiritual, despre conștiință și sacralizarea experinței zilnice. Subiectul întrunirii, prezentat în variantă modernă,  a captat atenția auditoriului, care a dat un feed-back pozitiv întâlnirii. În încheierea conferinței, Părintele Protopop Costică Busuioc, gazda evenimentului cultural, a mulțumit Părintelui conferențiar precum și tuturor celor prezenți.

 (Pr. Daniel-Ionel Marari)