Conferința „Satul românesc - Chivot al Veșniciei” în Protopopiatul Onești

26 Septembrie 2019

Joi, 26 septembrie 2019, prima zi de pomenire a Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, din cursul noului An Bisericesc, a fost marcată de preoții Protopopiatului Onești, care și-au prăznuit ocrotitotul. 

          Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, manifestările dedicate acestei zile au debutat cu săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii în Catedrala „Pogorârea Duhului Sfânt” din Onești de un sobor de preoți sub protia preacuviosului părinte Serafim Huzdup, Exarh al mănăstirilor din eparhie, delegat al Ierarhului la acest eveniment.
     La momentul special al ecteniei pentru cei adormiți au fost pomeniți pe lângă ctitorii catedralei și preoții protopopiatului mutați la cele veșnice, și Patriarhii României Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu, precum și părintele profesor universitar Nicolae Achimescu de curând plecat dintre noi. După momentul liturgico-haric, evenimentul luat o turnură cultural-administrativă. 
      Astfel, a urmat o conferință susținută de către invitatul special, preot lector doctor Ioan-Valentin Istrati de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității OVIDIUS din Constanța, care în cadrul Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) punctat sub titlul SATUL ROMÂNESC-CHIVOTUL VEȘNICIEI, a surprins anumite aspecte din pastorația comunităților rurarale de ieri și de astăzi.
        În a doua parte a discuțiilor, preoții protopopiatului au intrat în ședință adminstarivă. Cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim a fost adus de către părintele consilier eparhial Alexandru-Daniel Zamfir, care de asemenea a pregătit și a comunicat preacucernicilor părinți noile decizii ale sectoarelor aferente din cadrul Centrului eparhial.
      În încheiere, gazda evenimentului, părintele protoiereu Ioan Bârgăoanu, a mulțumit Înaltpreasfinției Sale, delegaților Centrului eparhial, preoților prezenți și tuturor celor implicați în desfășurarea activităților, felicitându-i de asemenea și pe credincioșii care în prima parte a zilei au participat la Dumnezeiasca Liturghie. (pr. Silviu-Andrei Neicu)